"Miksi koti, uskonto ja isänmaa on leimattu vanhoillisiksi?"

Arvot

Perinteiset arvot ”koti, uskonto ja isänmaa” ovat saaneet negatiivista sävyä ja niiden tunnustaminen on leimattu vanhoillisuudeksi, äärioikeistolaisuudeksi ja kansallismieliseksi, Keski-Pohjanmaan Keskustanuoret ihmettelee.

Nuorten syyskokouksen kannanoton mukaan näillä kolmella asialla on paikkansa inhimillisissä, yhdenvertaisissa ja oikeudenmukaisissa arvoissa.

– Meille koti on paikka, jossa ihmiset kokevat turvallisuutta, jakavat yksityisiä asioita ja rakkautta. Koti on jokaisen itselleen määrittelemä asia, se ei riipu sukupuolesta tai perhejärjestelmistä, nuoret muistuttavat.

Uskonto arvona on kunnioitettava asia, järjestö muistuttaa.

– Mielestämme jokaisella tulee olla oikeus valita oma uskontonsa tai olla valitsematta mitään uskontoa. Pohjoismaat ovat maailman maallistuneinta kolkkaa. Tästä huolimatta meidän tulee kunnioittaa toistemme uskontoja, tietenkin edellyttäen lakien noudattamista.

Isänmaan käsite taas on lähiaikoina saanut äänekkäitä puolustajia.

– Tuntuukin hieman surulliselta, että tietyt ääriliikkeet Suomessa ovat haalineet isänmaan käsiteen itselleen ja värittäneet siitä fasistisen ja rasistisen. Meille isänmaa on turvaa, rauhaa ja ennen kaikkea vapautta.

Suomea ei ole rakennettu hetkessä eikä yksin, Keski-Pohjanmaan nuorten puheenjohtaja Hannes Torppa pohtii.

– Kansainvälisyys on jatkuvasti läsnä elämässämme. Kehitykseen tarvitsemme avointa ja globaalia yhteistyötä eikä rajat kiinni -periaatetta. On unohdettava kiihkoileva kansallismielisyys ja rakennettava yhdessä parempaa Suomea, Eurooppaa ja maailmaa, Torppa sanailee.

Keski-Pohjanmaan nuoret valitsivat syyskokouksessaan myös uuden johtokunnan.

Puheenjohtajana jatkaa Hannes Torppa Vetelistä ja varapuheenjohtajaksi valittiin Miika Kiiskilä Kokkolasta.

Johtokunnan varsinaisiksi jäseniksi valittiin Ville Hirvikoski, Otto Luoma, Oliver Pietilä, Saija Kurikkala sekä Laura Ögren.