Keskustan kansanedustajat: Maakuntien erilaisuus huomioitava sote-rahoituksessa

Sote- ja maakuntauudistus

Sote-maakuntien rahoituksen on huomioitava myös maakuntien erilaiset palvelutarpeet ja olosuhteet, vaativat keskustan kansanedustajat kannanotossaan.

Yhdeksän keskustan kansanedustajan allekirjoittamassa kannanotossa pidetään sote-rahoituksen ehdotettua seitsemän vuoden siirtymäaikaa aivan liian pitkänä.

– Myös esitetty rahoitusleikkuri, niin sanottu siirtymätasaus, olisi jättämässä useiden maakuntien tarveperusteiset rahoitusvajeet pysyviksi. Toteutuessaan molemmat olisivat vesittämässä koko uudistuksen keskeiset hyvinvointi- ja terveyserojen kaventamista koskevat valtakunnalliset tavoitteet, kansanedustajat varoittavat.

Keskustaedustajat pitävät välttämättömänä, että lausuntokierroksella ollutta lakiluonnosta muutetaan.

– Maakunnalliset olosuhde-erot huomioiva tarveperusteinen rahoitus on toteuduttava aidolla tavalla, kuten hallitusohjelmassa on sovittu. Kysymys on ihmisten perusoikeuksista ja yhdenvertaisuudesta.

Kannanoton ovat allekirjoittaneet kansanedustajat Hilkka Kemppi, Hanna Huttunen, Hannu Hoskonen, Mikko Kärnä, Katri Kulmuni, Markus Lohi, Joonas Könttä, Petri Honkonen ja Anne Kalmari.