Kärnä: Metson ja teeren talvimetsästyksen salliminen elvyttää metsästyskulttuuria

Metsästys

Kansanedustaja Mikko Kärnä (kesk.) on erittäin tyytyväinen maa- ja metsätalousministeriön päätökseen pidentää metsäkanalintujen metsästysaikoja.

Samalla sallitaan urosmetson ja -teeren metsästys ensi talvena useissa Lapin ja Pohjois-Pohjanmaan kunnissa.

Metson ja teeren metsästysaika pidentyy aiemmasta lokakuun lopusta joulukuun 10.päivään ja tämän lisäksi molempia lajeja saa latvalinnustaa 20.-31.1. erikseen mainituissa kunnissa.

Lapissa muutos koskettaa Kemijärven, Pelkosenniemen, Posion, Ranuan, Sallan, Savukosken ja Sodankylän kuntia.

Maa- ja metsätalousvaliokunnan jäsenenä vaikuttava Kärnä kuvaa päätöstä omalta osaltaan yhden maratonin maaliintuloksi.

– Olen edistänyt tätä asiaa koko ajan eduskunnassa ollessani. Viime hallituskaudella saimme lainsäädännön muutettua siten, että talvimetsästys tehtiin asetuksella mahdolliseksi. Nyt kun lintukannat ovat hyvät, on ministeriö lopulta päättänyt tehdä asian mahdolliseksi.

Kärnä toteaa, että tähän saakka suomalaiset latvalinnustavat perinnepyytäjät ovat joutuneet menemään Ruotsiin.

– Ensi talvena tätä kaikkea voi harrastaa myös Suomessa. Latvalinnustuksen sallimisella on äärettömän suuri metsästyskulttuurinen merkitys ja on upeaa, että nyt myös uudet metsästäjäsukupolvet pääsevät tutustumaan tähän hienoon metsästystapaan, itsekin innokkaaksi metsästäjäksi tiedetty Kärnä iloitsee.

Kansanedustaja lupaa, että työ suomalaisten metsästäjien ja metsästysharrastukseen puolesta jatkuu.

– Metsästyksen osalta on vielä valtavasti tehtävää, Kärnä sanoo.

Tällä hallituskaudella tulee hänen mukaansa edistää esimerkiksi tapporahan myöntämistä erityisen haitallisista vieraslajeista sekä valkoposkihanhen, joutsenen ja merimetson metsästyksen sallimista.

– Suden osalta meidän on palattava kiireesti kannanhoidolliseen metsästykseen ja hyljekantaakin on hallittava nykyistä tehokkaammin. Kiireellisin kysymys on ratkaista kultasakaalia koskettava kysymys, Kärnä listaa.

Samoin hänen mukaansa on estettävä sellaisten luonnonsuojelualueiden perustaminen, jotka rajoittaisivat metsästysharrastusta.

– Pitkän aikavälin tavoitteena toivon, että voisimme siirtyä Suomessa Ruotsin malliin, jossa metsäkanalintujen metsästysajat ovat kiinteät.