Ylen mittaus: keskusta ylittämässä kuntavaalituloksensa aluevaaleissa, gallupit kalpenisivat kirkkaasti – sinipuna viemässä kuitenkin voiton

Puoluekannatus

Gallupjohtaja, kuntavaaleissakin ykköstilan ottanut oppositiopuolue kokoomus on voittamassa myös Suomen ensimmäiset aluevaalit tammikuussa, Yleisradion gallup kertoo.

Kakkosena on pääministeripuolue SDP. Puolue saisi 18,9 prosentin tuloksen, jääden kuitenkin kirkkaasti kokoomuksen 21,8 prosentin taakse. Kolmantena olisi oppositiopuolue perussuomalaiset 17,6 prosentin kannatuksella.

Kaikkien kolmen kannatus myötäilee viimeaikaisia puoluekannatusmittauksia.

Selkeän voiton gallupeista olisi ottamassa valtiovarainministeripuolue keskusta. Puolue ottaisi Ylen mukaan aluevaaleissa 15,3 prosentin tuloksen. Tämä on selkeästi suurempi luku kuin puolueen gallupkannatus, joka oli esimerkiksi Helsingin Sanomien mittauksessa ennen joulua 11,9 prosenttia.

Keskusta hakkaisi myös kesäkuisen kuntavaalituloksensa, joka oli 14,9 prosenttia.

Aluevaalien tulos vertautuu kuitenkin huonosti valtakunnallisiin gallupeihin tai kuntavaalien tulokseen, sillä Helsinki on aluevaalien ulkopuolella. Sosiaali- ja terveyspalveluista sekä pelastustoimesta päättävät maakuntarajoihin pääosin pohjaavat hyvinvointialueet, mutta Helsingin kaupunki päättää näistä asioista jatkossakin itse.

Eniten Helsingin poissaolo näkyy keskustan ja vihreiden kannatuksessa. Helsingissä heikko, mutta maakunnissa vahva keskusta saa tulokseensa lisäystä, ja Helsinki-keskeinen vihreät menettää monta prosenttia.

HS:n gallupissa vihreät sai 9,8 prosentin kannatuksen. Aluvaalitulos olisi Ylen mittauksen perusteella 7,6 prosenttia. Vihreät jäisi 8,1 prosenttia saavan vasemmistoliiton taakse ensimmäistä kertaa sitten vuoden 2011 eduskuntavaalien.

Pienemmistä puolueista RKP saisi 3,9 prosentin kannatuksen, kristilliset tasan kolme prosenttia ja Liike Nyt tasan kaksi prosenttia. Muut ryhmät saisivat yhteensä 1,8 prosenttia.

Kannatusmittauksen toteuttaneen Taloustutkimuksen tutkimusjohtaja Tuomo Turja arvioi Ylelle, että kokoomuksella on tammikuun vaaleihin hyvät lähtöasemat.

– Tässä mittauksessa puolue on selkeä ykkönen ja sillä on uskolliset äänestäjät. Kokoomus voi varmaan luottaa siihen, että tämänsuuruinen kannatus myös tulee vaaleissa, mitä ei voi sanoa kaikista muista puolueista.

Turja arvioi, että SDP:n asemaa vahvistaa laaja sotealan osaajien lähteminen puolueen ehdokkaiksi. Perussuomalaisten taas tulee saada kannattajansa liikkeelle pitääkseen tuloksen kannatusmittauksen tuntumassa.

Kuntavaalituloksen perusteella tämä voi olla vaikeaa. Perussuomalaiset alitti kuntavaaleissa gallupkannatuksensa usealla prosenttiyksiköllä siinä missä keskusta jo silloin ylitti gallupit kirkkaasti voittaen perussuomalaiset.