Yle: Lupaavia tutkimustuloksia suun kautta otettavasta koronalääkkeestä – käytössä ehkä Suomessakin jo lähikuukausina

Koronavirus

Lääkevalmistaja Merc ilmoittaa hakeneensa Yhdysvalloissa käyttölupaa suun kautta otettavalle koronalääkkeelle, kertoo Yle.

Mercin mukaan kokeissa saatiin vakuuttavia tuloksia lääkkeen tehosta. Molnupiravir-lääke vähensi noin puolella riskiryhmiin kuuluvien potilaiden vaaraa kuolla tai tarvita sairaalahoitoa, kun se otettiin taudin varhaisessa vaiheessa.

Lääke paransi hyvin myös siinä tapauksessa, että kyseessä oli koronaviruksen gamma, delta tai my -variantti.

– Merck aikoo hakea hätäkäyttölupaa Yhdysvalloissa niin pian kuin mahdollista ja jättää hakemukset lääkeviranomaisille myös muualla maailmassa, yhtiö ilmoitti Ylen mukaan kansainvälisessä tiedotteessaan.

Yhtiön edustaja kertoo Ylelle, että myös Euroopan lääkevirasto EMA on seurannut lääkkeen kolmannen vaiheen tutkimustuloksia suurella mielenkiinnolla. Myyntilupahakemusta ei ole vielä jätetty, mutta neuvotteluja on käyty pitkin matkaa.

Merck toimii Suomessa nimellä MSD Finland.

– Toiveissa on, että lääke olisi potilaskäytössä Suomessakin lähikuukausina, sanoo MSD:n yhteiskuntajohtaja Petri Lehto.

Merckin mukaan lääkettä on varauduttu valmistamaan kymmenen miljoonaa annosta vielä tämän vuoden aikana. Yhdysvalloissa liittovaltio on jo sitoutunut hankkimaan lääkettä.

Molnupiravir on yksi lukuisista kehitteillä olevista koronapillereistä.
Jutusta korjattu virheellisesti kirjoitettu MSD:n nimi 2.10 kello 12.10