Vihreät euroedustajat lyövät Nato-rumpua: Alametsä laatisi hakupaperit heti, Niinistö näyttää keltaista valoa

Turvallisuuspolitiikka

Hallituspuolue vihreissä liputetaan yhä vahvemmin Suomen Nato-jäsenyydelle.

Vihreiden europarlamentaarikko Alviina Alametsä kannattaa Nato-jäsenyyden hakemista turvallisuuspoliittisen tilanteen muuttumisen vuoksi.

– Tämä on selkeä riski Suomelle. Pitkän harkinnan jälkeen ajattelen, että Nato-jäsenyys olisi tie varmistaa Suomen itsenäisyys ja vahvistaa rauhaa Itämerellä. Tällä hetkellä puolustusbudjettimme täyttää jo Naton tavoitteet. Suomen kannattaa neuvotella Norjan tapaan Nato-sopimukseen omat ehtonsa, Alametsä sanoo tiedotteessaan.

Alametsän mukaan Venäjän ja presidentti Vladimir Putinin aggressiivinen toiminta on lisääntynyt, eikä muutosta parempaan ole näköpiirissä.

– Nato-jäsenyys on Suomelle pitkän tähtäimen ratkaisu. Emme voi jättää ratkaisua Nato-jäsenyydestä tilanteeseen, jossa Suomi on jo mukana konfliktissa. Se on tehtävä ennen sitä.

Alametsä huomauttaa, että Suomi on neljännesvuosisadan ajan sanonut, että olemme valmiita hakemaan Nato-jäsenyyttä, jos tilanne sitä vaatii. Suomessa ei kuitenkaan olla selvennetty, mikä se tilanne voisi olla.

– Mielestäni tuo tilanne on käsillä nyt.

Europarlamentaarikko muistuttaa, että EU:n ja Naton välisessä yhteistyössä keskinäinen työnjako on, että Nato on yhteistä puolustusta varten, ja EU keskittyy kriisinhallintaan ja puolustusteollisuuden yhteistyön kehittämiseen.

– Nato-jäsenyydellä Suomi kykenisi ottamaan selkeämmän roolin molemmissa organisaatioissa, ja edistämään laajaa turvallisuutta. EU ei tällä hetkellä pysty tarjoamaan samanlaisia turvatakuita kuin Nato, Alametsä näkee.

Alametsän mukaan Venäjä pyrkisi todennäköisesti vaikuttamaan eri keinoin Suomeen, mikäli Suomi lähtisi hakemaan Nato-jäsenyyttä.

– Esimerkiksi kybersodankäynnin ja laajamittaisen informaatiovaikuttamisen vaarat ovat todellisia. Tällainen uhka kuitenkin osoittaa, minkälaisen valtion naapureina olemme, ja toimii enemmän Nato-jäsenyyden tarvetta vahvistavana kuin heikentävänä argumenttina, hän perustelee.

Vihreiden euroedustaja Alviina Alametsä kannattaa Nato-hakemuksen jättämistä (Heta Hassinen/Lehtikuva)

Toinen vihreiden europarlamentaarikko Ville Niinistö on astetta Alametsää varovaisempi. Niinistö sanoo blogikirjoituksessaan näyttävänsä Nato-jäsenyydelle ”keltaista valoa”.

Niinistön mukaan Suomi on tosiasiallisesti ja syvällä puolustusyhteistyössä Nato-maiden kanssa sekä kahdenvälisesti että Nato-kumppanuuden kautta.

– Jos olemme jo tosiasiallisesti sitoutuneet yhteistyöhön, kannattaisiko edistää omia arvojaan myös Naton jäsenenä ja sitä kautta vaikuttaa läntisen arvoyhteisön vakaaseen kehitykseen myös tulevaisuudessa? Olemalla ulkopuolella emme käytä ääntämme. Suomen ääni Naton sisällä voisi olla maltillinen, vakautta ja rauhaa korostava ääni, Niinistö arvioi.

Niinistön mukaan Ukrainan konflikti ja Venäjän tekemä Krimin miehitys, Venäjän haikailu etupiiriajatteluun sekä Valko-Venäjän demokratialiikkeen tukahduttanut diktatuuri ovat tuoneet epävakautta lähialueille.

Europarlamentaarikko muistuttaa kuitenkin, että Nato-jäsenyyden harkinta ei ratkaise mitään ajankohtaista, päivän poliittista kriisiä tai tilannetta. Muutoksia Suomen keskeisissä turvallisuuspoliittisissa valinnoissa voi tehdä vain laajalla enemmistöllä ja laajan julkisen keskustelun jälkeen, hän muistuttaa.

– Päätöksen jäsenyydestä on perustuttava pitkän aikavälin harkintaan Suomen edusta ja siitä mikä on oman lähialueemme vakauden, rauhan ja demokratian tulevaisuuden kannalta paras ratkaisu. Onko Suomen sotilaallinen liittoutumattomuus enää Euroopan ja Suomen vakautta lisäävä ja lähialuettamme rauhoittava tekijä?

Niinistön mielestä Suomi on nyt tilantessa. jossa Nato-jäsenyyden hyötyjä ja haittoja ja mahdollisen jäsenyyden hakemisen ajankohtaa on avoimesti käsiteltävä.

– Kysymys ei ole viikoista tai kuukausista, mutta pidän mahdollisena että Suomi voisi halutessaan pyrkiä Naton jäseneksi jo seuraavan viiden vuoden kuluessa. Samalla se, että kansakuntana käymme tätä keskustelua korostaa sitä, että pidämme valintamme omissa käsissämme, Niinistö kirjoittaa.

Konkaripoliitikko Ville Niinistön mielestä Nato-jäsenyyden hakeminen vaatisi laajan julkisen keskustelun. (LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA)

Jo aiemmin vihreistä Nato-jäsenyyteen otti kantaa eduskuntaryhmän puheenjohtaja Atte Harjanne. Hän kirjoitti vuodenvaihteessa Facebookissa, että Nato-jäsenyys vahvistaisi Suomen turvallisuutta.

– Oma näkemykseni on, että on korkea aika laittaa jäsenhakemus vetämään, Harjanne kirjoitti.