Tutkija: Venäjän mielenosoituksissa kaikki on mahdollista, jos hallinnon ote alkaa lipsua – "Siellä on pinnan alla paljon patoutunutta vihaa"
Venäjällä osittaista liikekannallepanoa seuranneet mielenosoitukset olivat ja eivät olleet yllätys, sanoo vanhempi tutkija Jussi Lassila Ulkopoliittisesta instituutista.
Rangaistusten ja lakien kovennuttua protestit sotaa vastaan olivat jo pitkäksi aikaa hiipuneet olemattomiin, joten sikäli protestit ovat huomionarvoisia.
Toisaalta Lassilan mukaan oli hyvin tiedossa, että kansalaiset voivat lähteä liikkeelle, jos Venäjän hallinto päätöksillään horjuttaa heidän turvallisuudentunnettaan. Hänen mukaansa liikekannallepano oli tässä suhteessa päätöksien radikaaleimmasta päästä.
– Tämä perusristiriita on tullut jo aiemmin kaikessa esille: kansalaiset antavat passiivisen hyväksynnän hallinnon toimille, kunhan heidän ei tarvitse itse niihin millään tavalla osallistua. Kun tämä sopimus rikotaan, tilanne muuttuu, Lassila taustoittaa.
Lassilan mukaan on vielä liian aikaista arvioida, kuinka laajoiksi protestit leviävät. Potentiaalia merkittäviinkin vaikutuksiin on, jos hallinnon kädet on sidottu liian moneen paikkaan ja kansalaisista alkaa vaikuttaa siltä, etteivät viranomaiset kykene pidättämään jatkuvasti kaikkia ja ote alkaa lipsua.
– Se voi kyllä avata portit, siellä on pinnan alla niin paljon patoutunutta vihaa ja tyytymättömyyttä, Lassila sanoo.
– Mutta ei kansa edelleenkään Kremliin marssi, se on selvää, hän lisää.
Liikekannallepanon poliittinen hinta on kova, mutta Lassilan mukaan kyseessä oli ilmeisesti puhtaasti sotilaallisin perustein ja pakon edessä tehty päätös: sotilaita yksinkertaisesti tarvittaisiin lisää miehitettyjen alueiden pitämiseen hallussa.
Tässä tilanteessa oli mahdollista, että jotkut presidentti Vladimir Putinin ”patrioottiset hännystelijät” saivat tämän taivuteltua riskaabelin ilmoituksen antamiseen.
– Tällaisilla henkilöillä ei välttämättä ole mitään käsitystä siitä, millaisessa jamassa Venäjän liikekannallepanokapasiteetti todellisuudessa on, Lassila lisää.
Venäjältä on kantautunut alustavia tietoja liikekannallepanon hyvin epämääräisestä toimeenpanosta. Palvelukseenastumismääräyksiä on saatettu jakaa pidätetyille, kun taas joillain Venäjän alueilla kiintiöitä on ryhdytty täyttämään aivan kuin kyseessä olisi normaali yleinen liikekannallepano.
– Kun katsoo Kremlin sivuja, ei siellä paljoa puhuta mistään ”osittaisesta” liikekannallepanosta, Lassila kertoo.
Sekin on epäselvää, onko uusilla sotilailla tarkoitus paikata jo syntyneitä aukkoja vai aiotaanko heistä muodostaa kokonaan uusia taisteluosastoja.
– Enkä tiedä, onko sillä lopulta paljoa väliä. Usein Venäjällä tärkeintä on vain se, että asioiden pitää näyttää hyvältä ylöspäin, Lassila sanoo.
Ilmoitus liikekannallepanosta kytkeytyy Ukrainan Venäjän miehittämillä alueilla pidettäviin niin sanottuihin kansanäänestyksiin liittymisestä Venäjään. Lassilan mukaan tällaisia äänestyksiä kaavailtiin pidettäväksi aluksi jo aiemmin tässä kuussa, sitten vasta marraskuussa ja lopulta niistä päätettiin luopua toistaiseksi – ja nyt yhtäkkiä ne päätettiinkin pitää ensi viikonloppuna.
– Minusta tämä paljastaa, että kyseessä on aika lailla takataskusta vetäisty kiristysmetodi, Lassila kuvailee.
Hänen mukaansa Kreml pelaa ”todella kovin panoksin”, mutta mikään ei viittaa siihen, että se saisi luoduksi sotaan sellaisen dramaattisen käänteen, jollaista Putin puheessaan maalaili. Sodan eskaloimista on näillä eväillä hankala perustella niin venäläisille kuin Venäjän harvalukuisille ystävämaillekin.
– Tämä on aika epätoivoinen yritys ottaa aloite omiin käsiin, Lassila tiivistää.
Hänen mukaansa kyseessä saattaakin olla hyvin merkittävä virheliike Putinilta, koska mikään ei viittaa siihen, että Ukrainan tai sitä tukevan lännen linja muuttuisi ”ydinasebluffauksen” seurauksena yhtään mihinkään.