Varsinais-Suomen keskusta kokousti Nato-päätöksen aattona – Saarikko rohkaisi käyttämään sanaa isänmaallisuus entistä reippaammin

Keskusta

Se oli se lauantai, jonka jälkeisenä päivänä maamme valtiojohto kokoontui päättämään Suomen Nato-hakemuksen jättämisestä.

Näin voivat muistella Varsinais-Suomen keskustan vuosikokoukseen Raisioon kokoontuneet 73 kokousvierasta.

– Suomi on pieni maa – sitkeä, sisukas ja urhea, valoi valtiovarainministeri Annika Saarikko uskoa oman piirin keskustaväkeen.

Kuulijasta tuntui kuin kokouspaikan kääntötuolissa olisi turvavyö loksahtanut kiinni.  

Saarikko kertasi faktat Venäjän sotatoimista Ukrainassa ja sen, miten Suomi ja Ruotsi ovat päättäneet toimia oman turvallisuutensa suhteen.

Kahden naapurimaan ratkaisussa muodostuu monenlaista uutta, muun muassa uusi turvallisuuden Pohjola. Pohjoismailla on yhteinen käsitys hyvinvoinnista, demokratiasta ja vahvasta kansanvallasta ja joukkoon liittyy myös turvallisuus.

Valtiovarainministeri toivoo keskustalaisten miettivän uutta asiaa kunnolla.

– Yhteinen pohjoismainen hyvinvointimalli ei ole pikku juttu.

Eero Vainio, Pekka Kuusisto ja Annika Saarikko. Kuva: Anne Hievanen

Siniristilippu juhlisti kokoussalia ja sen vieressä Suomen keskustan puheenjohtaja kehotti kokousväkeä palauttamaan isänmaallisuuden käsitteen keskustan kaltaisten puolueiden ytimeen.

Saarikko totesi, kuinka 2010 luvulla isänmaallisuuteen muodostui populismin seurauksena vivahteita: poissulkevia, rajaavia, jotenkin vihaisia tai pelosta juontavia aineksia, joita kaikki eivät tunnistaneet omakseen.

– Isänmaallisuus ei ole semmoista, Saarikko sanoi.

– Se on yhteisen vastuun kantamista, talkoohenkeä, suhde luontoon. Se on maanpuolustusta, maanrakentamista, puolustustoiminnassa mukana olemista, yrittäjyyteen kannustamista, lapsista ja vanhuksista välittämistä.

Näinä historiallisina aikoina Saarikko rohkaisi käyttämään sanaa isänmaallisuus entistä reippaammin.

Politiikassa Saarikko on havainnut, kuinka luottamus keskustaa kohtaan on lisääntynyt. Tämä näkyy kaipuuna maaseudulle, kesämökkien jatkuvana buumina, huoltovarmuuden ymmärtämisenä ja kotimaisen energian ja ruoan merkityksenä.

– Keskustalaisilla arvoilla on erityinen kysyntä ja se innostaa valtavasti.

Keskusta kokoontuu kesäkuussa puoluekokoukseen Lappeenrantaan ja Saarikko kertoo olevansa käytettävissä, kun puolueelle valitaan puheenjohtajaa seuraavaksi kaudeksi.  

Piirikokouksen poliittisessa keskustelussa kansanedustaja Esko Kiviranta pani hyvällä merkille, miten uusi maatalousministeri pohtii parlamentaarisen maatalouskomitean asettamista koolle.

Kiviranta itse ehdotti samaa joulukuussa. Mukana olisivat olleet kaikki eduskuntapuolueet. Viimeksi asia oli voimissaan 1980-luvulla. Maatalousministeri Jari Leppä suhtautui asiaan myönteisesti, mutta komiteaa ei kuitenkaan asetettu.

Iso vesipullo piti huolen, ettei suu kuivunut kokouksen puheenjohtaja Eero Vainiolta (vas). ja piirin vt. toiminnanjohtaja Antti Grönlundilta. Kokous kesti reilut kolme ja puoli tuntia. Kuva: Anne Hievanen

Olavi Ala-Nissilä painotti varautumisen merkitystä. Riskit täytyy tunnistaa ja yksi niistä on ruokakriisi, jota Venäjä on edistänyt toimillaan.

Piirin varakansanedustaja Jani Kurvinen kävi kiittämässä Annika Saarikkoa ja maan johtoa hienosti vedetystä työstä. Siitä, miten nopealla aikataululla Nato-hakemus on saatu vietyä eteenpäin.

– Erityisen tyylikästä toimintaa! Puoli vuotta sitten kukaan meistä ei olisi uskonut tällaista prosessia, Kurvinen totesi.

Varsinais-Suomen hyvinvointialueella valmistelu on lähtenyt Kurvisen mukaan käyntiin aktiivisesti. Hallitus kokoontuu viikoittain ja oma ryhmä, puolueiden väliset neuvottelut ja  perehdytys pidetään samoin joka viikko.  

Mika Munkki nosti esiin turvepellot, joiden todetaan aika ajoin olevan vain lannanlevitysalaa. Totuus on kuulemma ihan toinen.  

– Kuivana kesänä turvepellosta saa Varsinais-Suomessa kunnon sadon.

Piirin puheenjohtaja Pekka Kuusisto oli hyvillä mielin Varsinais-Suomen aluevaaleissa saaman erinomaisen tuloksen johdosta.

– Ilmassa on positiivista nostetta ja nyt ei muuta kuin kohti eduskuntavaaleja.

Ehdokasasettelut virallistetaan piirissä vasta syksyllä, mutta puheenjohtaja neuvoo oleman liikkeellä ajoissa.  

Kuusisto totesi myös, että Varsinais-Suomen keskusta esittää voimakkaan tukensa Annika Saarikon jatkokaudelle puolueen puheenjohtajana.

Kokousväki oli samaa mieltä ja kätten taputuksille ei ollut tulla loppua.

Kokousväkeä. Kuva: Anne Hievanen