Vanhanen Uutissuomalaiselle: “Jos mitään ei tehdä, veropaine vain kasvaa vanhemmilla bensiini- ja dieselautoilla ajavien keskuudessa“

Liikenne

Valtiovarainministeri Matti Vanhanen (kesk.) kommentoi Uutissuomalaiselle suunnitelmiaan uudistaa liikenneverotusta.

Rahaministeristä verotuksen pitäisi perustua paikantamiseen, sillä nykyinen polttoaineen kulutukseen perustuva malli rankaisee hajaseutujen kuskeja.

– Tämä on oikeudenmukaisempi järjestelmä ja vaatii ehkä vähän kypsyttelyä, että litrojen sijasta maksu tulisi kilometreistä, Vanhanen arvioi.

Hän kaavailee, että verotuksen taso riippuisi jatkossa tieverkon tieluokista ja joukkoliikenteen saatavuudesta. Ammattiliikenteelle luotaisiin oma veroluokka.

Vanhanen hälventää pelkoja siitä, että paikantaminen romuttaisi yksityisyydensuojan.

– Suomeen ei tule sellaista lainsäädäntöä ja tekniikkaa, joka rikkoo yksityisyyden suojan.

Lisäksi ministeri tyrmää epäilykset, joiden mukaan paikantamiseen soveltuvan tekniikan luominen maksaisi liikaa.

– Jokainen meistä kantaa taskussaan paikallistamislaitetta, Vanhanen havainnollistaa.

Vanhasen mukaan valtiovarainministeriö haluaa turvata myös tulevaisuudessa liikenteestä saatavan noin kahdeksan miljardin euron verotuoton.

– Jos mitään ei tehdä, veropaine vain kasvaa vanhemmilla bensiini- ja dieselautoilla ajavien keskuudessa, koska heillä ei ole varaa hankkia vähäpäästöisiä kulkuneuvoja.

– Olen ottanut tämän missiokseni ja uskon että tämä ajattelutapa on oikea ja tulee voittamaan. Se on alue-erojen tasoittamisen, ammattiliikenteen ja ilmaston näkökulmasta reilu.