Vanhanen sai kiitosta Kiina-pussukoiden verollepanolaista ­­– ”Tämä tiivistää meidän veropohjaamme”

Eduskunta

EU:n ulkopuolelta tilattujen pienten ostosten verottaminen sai lähetekeskustelussa kiitosta eduskunnalta.

Valtiovarainministeri Matti Vanhasen (kesk.) eduskuntaan tuomalla esityksellä poistetaan enintään 22 euron tavaralähetysten vapautus maahantuonnin arvonlisäverosta.

Vapautus on antanut kilpailuetua EU:n ulkopuolelta tapahtuvalle etämyynnille. Kotimaisten ja EU-alueen verkkokauppojen kilpailukykyä kohentava esitys sai kehuja oppositiostakin.

– Tämä tiivistää meidän veropohjaamme. Kasvavassa määrin näitä erilaisia pieniä paketteja tilataan näistä ulkomaalaisista postimyynneistä ja aika usein nimenomaan Kiinasta ja tästä suunnasta, kokoomuksen Timo Heinonen huomautti.

Vanhanen piti uudistuksen ajoittamista tähän vuoteen tärkeänä.

– Pandemiakriisi on ilman muuta lisäämässä ihmisten valmiutta ja tottumusta verkko-ostosten tekoon, ja myös hyvin pieniä tavaraeriä tilataan yhä enemmän verkosta.

Uudistuksen yhteydessä enintään 150 euron arvoisiin lähetyksiin sisältyvien maahantuotavien tavaroiden etämyynnille otettaisiin käyttöön uusi yhden yhteyspisteen rekisteröinti-, ilmoitus- ja maksujärjestelmä.

Vanhanen myönsi, että lainmuutos edellyttää lisähenkilöstöä Tulliin, veroilmoitusten käsittelyyn, tullivalvontaan ja operatiiviseen riskianalyysiin.

– Luonnollisesti tämä myös tuottaa tuloja, mutta taas valtion budjetin kehysmenettelyssä menoja on kavennettava, sikäli kuin näitä tulee, Vanhanen totesi.