Vaalijohtaja varovaisen toiveikas jopa 50 prosentin äänestysaktiivisuudesta: "Jokaiselle pystytään takaamaan mahdollisuus käyttää äänioikeuttaan"

Aluevaalit

Koronatartuntojen tilanne pahenee koko ajan, mutta aluevaalien järjestäminen terveysturvallisesti näyttää silti todennäköiseltä.

Myös äänestysaktiivisuus on ollut olosuhteisiin nähden vähintäänkin kohtuullisella tasolla, korostaa oikeusministeriön vaalijohtaja Arto Jääskeläinen.

Jääskeläisen mukaan ennakkoäänestys on sujunut sen verran vilkkaasti (viiden päivän aikana 650 000 ääntä), että jopa 50 prosentin äänestysvilkkaus on täysin mahdollista.

– Viimeiset ennakkoäänestyspäivät ovat aina vilkkaimpia. Odotusarvio on, että ennakkoäänissä voidaan hyvinkin saavuttaa miljoonan raja. Jos varsinaisena vaalipäivänä eli sunnuntaina äänestää toinen miljoona, niin 50 prosenttia on mielestäni ihan haarukassa, vaalijohtaja arvioi.

Kuntavaaleissa tuo lähes miljoona ääntä saavutettiin varsinaisena vaalipäivänä.

Mottona voidaan Jääskeläisen mukaan pitää sitä, että äänioikeutetun kannattaa ”äänestää niin kauan kuin pysyy terveenä”.

– Sanomamme on, että jokaiselle pystytään takaamaan mahdollisuus käyttää äänioikeuttaan, Arto Jääskeläinen toteaa.

Kunnat ovat tehneet vaalijohtajan mukaan hyvää työtä terveysturvallisen äänestämisen mahdollistamiseksi.

– Ohjeistus on ollut hyvä ja riittävä. Hyvin vähän on tullut kysyttävää tai tarkennuspyyntöjä. Mielestäni kunnat ovat suoriutuneet hyvin, Jääskeläinen toteaa.

Terveysturvallisen äänestämisen puolesta puhuvat myös tulokset Kuntaliiton tekemästä kyselystä, mihin saatiin vastaus 184 kunnasta.

Vastausten mukaan aluevaalit pystytään järjestämään joko täysin (28 prosenttia) tai melko (70) terveysturvallisesti lähes kaikkialla eli peräti 98 prosentissa kunnista. Vain yksi prosentti kunnista katsoi, ettei terveysturvallisuus olisi aluevaaleissa sillä tasolla, jolla sen kuuluisi olla.

Varautumisen ja turvallisuuden erityisasiantuntijan Ari Korhosen mukaan kuntavaaleissa vastaava ”turvallisuusluku” oli 78 prosenttia.

– Äänestämisen turvallisuus vastaa kaupassa tai apteekissa käyntiä, hän muistuttaa.

Myös varahenkilöjärjestelyt ovat kyselyn mukaan hyvällä mallilla. 87 prosenttia kunnista on pystynyt varautumaan sairaustapausten varalle varahenkilöillä.

Vaalisunnuntaina äänestäminen voi muodostua ongelmaksi niille, jotka ovat karanteenissa tai sairastuneet.

Neuvotteleva virkamies Heini Huotarinen oikeusministeriöstä korostaa, että äänestysjärjestelyissä tarvitaan kansalaiselta myös omaa aktiivisuutta ja ennen kaikkea harkintaa.

– Jos ei voi mennä äänestyspaikkaan sisälle, niin äänestäjä voi soittaa äänestyspaikan edustalla näkyvään numeroon. Vaalihenkilöstö voi näissä tapauksissa ottaa äänestyksen vastaan ulkona.

– Toki jos äänestäjä oireilee hyvin voimakkaasti, niin tietenkin toivotaan harkintaa, onko omalle terveydelle hyväksi lähteä äänestyspaikalle, Huotarinen huomauttaa.