Uutissuomalainen: Juha Sipilä kritisoi voimakkaasti EU:n taksonomia-asetusta – "He, jotka ovat laittaneet metsänsä sileiksi, tulevat meitä ohjeistamaan"

Taksonomia-asetus

Eduskunnan ympäristövaliokunnan puheenjohtaja Juha Sipilä (kesk.) kritisoi voimakkaasti EU:n taksonomia-asetusta. Sillä tarkoitetaan luokittelua, joka määrittelee kriteerit esimerkiksi ilmaston ja ympäristön kannalta kestävälle rahoitukselle.

– EU:n ei pitäisi tehdä näin yksityiskohtaista lainsäädäntöä. Riittää, että asetetaan tavoitteet. Kun rahoituksen puolelle asetetaan kriteerejä, silloin mennään alueelle, jonne poliitikkojen ei pitäisi mennä, Sipilä sanoo Uutissuomalaiselle.

Hallituksen EU-ministerivaliokunta linjasi keskiviikkona, että Suomi äänestää metsälinjausta vastaan EU:n ministereistä koostuvassa neuvostossa loppuvuonna. Sipilä toivoo, että Suomen ja Ruotsin vastustuksen myötä asetusta muokataan.

– Se, että äänestetään vastaan, on voimakas tahdonilmaisu. Kyllä sillä pitää olla vaikutusta myös asian jatkokäsittelyyn. Asetus tarkentuu matkan varrella.

Sipilän mielestä Suomen hallituksen olisi pitänyt päättää kannastaan jo aikoja sitten, samaan aikaan länsinaapurin kanssa.

– Silloin olisi voitu vaikuttaa muiden maiden kantoihin. Kantaa pitäisi ottaa jo silloin, kun komissio suunnittelee asioita.

Sipilän mukaan suomalainen metsäteollisuus on tehnyt asiat oikein vuosikymmeniä, jopa vuosisatoja.

– Nyt sitten he, jotka ovat laittaneet metsänsä sileiksi, tulevat meitä ohjeistamaan. Tässä sääntelyssä on ehdottomasti menty liian pitkälle.