MT: Kokoomuksen Mykkänen hallitukselle: "Hylätty suoritus"

Kokoomuksen ryhmäpomo väläyttää välikysymystä.
Politiikka

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen suomii hallitusta ”EU-vaikuttamisen mahalaskusta” Maaseudun Tulevaisuuden haastattelussa.

Kyse on siitä, että hallitus riitautui tällä viikolla keskeisessä EU-ilmastopolitiikan linjauksessa.

Kiistely liittyy taksonomia-asetukseen, jossa EU määrittelee, millaista metsätaloutta pidetään ilmaston kannalta kestävänä. Hallituksen enemmistö päätti, että se äänestää asetusta vastaan.

Vihreät ja vasemmistoliitto kirjasivat eriävän mielipiteen.

Mykkäsestä ei ole poissuljettua, että kokoomus tekisi aiheesta välikysymyksen.

Ryhmyri sanoo, että paljon riippuu siitä, saako hallitus tällä viikolla rivit suoriksi ja ulkopolitiikan pelisäännöt selviksi.

– Vetoaisin hallituksen viisikkoon, pitää puhaltaa rivit suoraksi Suomen yhden edunvalvontaviestin taakse. Muuten antaa valttikortit toista mieltä olevien käsiin.

Mykkänen on muutenkin tyytymätön siihen, miten hallitus on toiminut taksonomia-asetuksen kohdalla.

– Ensin ei oteta puoleen vuoteen kantaa. Kun komissaarin lentokoneen perävalot katoavat horisonttiin, tehdään kanta, josta kaksi puoluetta irtisanoutuu, ennen kuin se ehtii eduskuntaan. Eihän tätä näin voi hoitaa.

Kokoomuslaista mietityttää, miten ympäristöministeri voi samanaikaisesti edustaa hallituksen kielteistä kantaa ja eduskuntaryhmänsä myönteistä kantaa.

– Hallitus näyttää olevan erimielinen eduskuntakäsittelyssäkin, kyllä se välikysymyksen kokoinen kysymys on.

Mykkänen vahvistaa, että kokoomus tukee hallituksen enemmistön kantaa, sillä se on isänmaan edun mukainen.

– On välttävä tai hylätty suoritus, jos hallitus on sen varassa, että oppositio tukee EU-ministerivaliokunnan läpäissyttä riitaista kantaa, jota kaikki hallituspuolueet eivät tue.