Teollisuusliitto syyttää EK:ta historian suurimmasta työsulusta: "Naamiot on nyt riisuttu"
Teollisuusliitto syyttää Elinkeinoelämän keskusliittoa (EK) ja Teknologiateollisuuden työnantajat ry:tä Suomen historian suurimman työsulun julistamisesta. Liitto katsoo, että työnantajajärjestöjen ohjeistus palkanmaksun välittömästä keskeyttämisestä on työntekijöitä vastaan suunnattu työtaistelutoimi.
– Naamiot on nyt riisuttu. Maan hallitus ja elinkeinoelämä ovat yksi ja sama taho. Työsulun avulla työnantajapuoli yrittää painostaa työntekijöitä lopettamaan työelämäheikennysten vastustamisen, sanoi Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto tiedotteessa.
Elinkeinoelämän työnantajajärjestöt katsovat, että palkanmaksu yrityksissä voidaan katkaista heti, kun työnteko estyy poliittisen lakon vuoksi. Järjestöjen mukaan näin voi tehdä, koska lakoilla on riippuvuussuhde työntekijän työehtoihin.
– Tulkintamme on, että mikäli poliittisen lakon vuoksi ihmisiä jää vaille työtä, niin työnantaja voi lopettaa palkanmaksun välittömästi siitä, kun työnteon tosiasiallinen estyminen alkaa, kertoi Teknologiateollisuuden varatoimitusjohtaja Minna Helle STT:lle.
Teknologiateollisuus on ohjeistanut jäsenyrityksiään, että työnantaja voi tällaisessa tilanteessa lopettaa palkanmaksun. Päätös palkanmaksun keskeytyksestä tehdään yrityksissä.
Teollisuusliiton näkemys on, että työnantaja on velvollinen maksamaan palkan seitsemältä päivältä, vaikka työnteko estyisi kahden viikon poliittisen lakon seurauksena.
– Kaikki työnantajat, jotka kieltäytyvät maksamasta palkkaa seitsemältä päivältä, haastetaan oikeuteen, Aalto sanoi.
Työntekijällä on lain mukaan oikeus saada palkkansa työnteon estymisestä huolimatta enintään seitsemältä päivältä, jos estymisen syynä on toisten työntekijöiden työtaistelutoimi, jolla ei ole riippuvuussuhdetta hänen työehtoihinsa.
Työnantajapuolen mukaan palkanmaksun voi lopettaa heti työnteon estyessä, koska vallitsevassa satamalakossa on syntynyt riippuvuussuhde työntekijän työehtoihin. Laintulkinta koskee työtä, joka ei ole suoraan lakon kohteena vaan estyy lakon välillisten vaikutusten vuoksi.
Kouvolan Sanomat uutisoi maanantaina, että UPM:n Kymin paperitehtaan alasajo merkitsee työnteon ja samalla palkanmaksun keskeytymistä heti. Paperiliitto kertoi Helsingin Sanomille, että palkanmaksun keskeytys koskee muitakin UPM:n tehtaita, joilla tuotanto ajetaan alas lakkojen sivuvaikutusten takia.
Toisesta isosta metsäyhtiöstä Stora Ensosta kerrottiin tiistaina STT:lle, että jos työt estyvät poliittisten lakkojen takia, palkanmaksu katkeaa heti.
Stora Enso ajaa alas Varkauden kartonki- ja sellutehtaan keskiviikosta alkaen poliittisten lakkojen vuoksi. Yhtiön Varkauden viilupuutehtaalla ja sahalla toiminta jatkuu.
Imatran tehtailla Stora Enso on jo pysäyttänyt joitakin tuotantolinjoja, ja lisää linjoja on tarkoitus ajaa alas. Oulun, Anjalankosken ja Joensuun Uimaharjun tehtailla yhtiö ei toistaiseksi aja tuotantoa alas.
Helle kertoi, että satamalakon vaikutukset leviävät laajasti koko teknologiateollisuuteen.
– Satamien kautta kulkee todella paljon komponentteja ja raaka-aineita, joita teollisuuden tuotantoprosesseissa tarvitaan.
Helteen mukaan yritykset voivat joutua keskeyttämään tuotantoa myös varastojen täyttymisen vuoksi, kun vienti on pysähdyksissä.