Teollisuusliitto arvostelee kovin sanoin EK:ta "historian suurimmasta työsulusta" – "Ei ole koskaan Suomessa nähty"
Elinkeinoelämän Keskusliitto EK ja Teknologiateollisuuden työnantajat ry ovat julistaneet Suomen historian suurimman työsulun, syyttää työntekijöitä edustava Teollisuusliitto.
Liitto katsoo, että työnantajien ohjeistus palkanmaksun välittömästä keskeyttämisestä on työtaistelutoimenpide, joka on suunnattu työntekijöitä vastaan.
Lain mukaan työnantajan on maksettava työntekijälle palkka seitsemältä päivältä, jos työnteko estyy työsopimuksen osapuolista riippumattomasta työnseisauksesta, liitto muistuttaa tiedotteessaan.
– Mittaluokassaan näin suurta työnantajapuolen työtaistelua ei ole koskaan Suomessa nähty. Työsulun myötä elinkeinoelämä astuu esiin poliittisena toimijana, joka on vastuussa hallitusohjelman sisällöstä työelämäheikennysten osalta, tiedotteessa todetaan.
– Naamiot on nyt riisuttu. Maan hallitus ja elinkeinoelämä ovat yksi ja sama taho. Työsulun avulla työnantajapuoli yrittää painostaa työntekijöitä lopettamaan työelämäheikennysten vastustamisen.
Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto sanoo tiedotteessa hämmästelevänsä erityisesti EK:n roolia tilanteessa.
– Ensin järjestö vuotaa luottamuksellisen AKT:n lakkoilmoituksen kokoomukselle. Nyt järjestö ohjeistaa ja organisoi työtaistelutoimenpiteitä, vaikka EK väittää, ettei se enää ole työmarkkinaosapuoli, Aalto sanoo.
Teollisuusliiton oikeudellinen näkemys on se, että työnantaja on yksiselitteisesti velvollinen maksamaan palkan seitsemältä päivältä, vaikka työnteko estyisi käynnissä olevan kahden viikon työnseisauksen seurauksena.
Aallon mukaan edessä on oikeudenkäyntien suma, jos yksittäiset työnantajat ryhtyvät soveltamaan EK:n ja sen jäsenliittojen ohjeistuksia työntekijöihinsä.
– Kaikki työnantajat, jotka kieltäytyvät maksamasta palkkaa seitsemältä päivältä, haastetaan oikeuteen. Palkat peritään oikeusteitse korkojen kera. Tämä on se vähimmäishinta, jonka työnantaja maksaa, jos hän noudattaa annettua ohjeistusta.
Vientialojen keskeiset työnantajaliitot Teknologiateollisuus ja Kemianteollisuus katsovat, että työnantaja voi katkaista palkanmaksun heti, jos työnteko estyy poliittisten lakkojen seurauksena.
– Tulkintamme on, että mikäli poliittisen lakon vuoksi ihmisiä jää vaille työtä, niin työnantaja voi lopettaa palkanmaksun välittömästi siitä, kun työnteon tosiasiallinen estyminen alkaa, eli päivästä yksi alkaen, sanoo Teknologiateollisuuden varatoimitusjohtaja Minna Helle STT:lle.
Helteen mukaan Teknologiateollisuus on ohjeistanut jäsenyrityksiään, että työnantaja voi tällaisessa tilanteessa lopettaa palkanmaksun.
– Se, että päätyykö yritys näin tekemään, on tietenkin yrityksen omassa harkinnassa.
Kemianteollisuus on samoilla linjoilla asiassa.
– Jos satamalakon seurauksena edellytykset tehdä työtä muilla toimialoilla loppuvat, niin kyllä tässä on selvä riippuvuussuhde. Palkanmaksu keskeytyy saman tien, Kemianteollisuuden johtaja Minna Etu-Seppälä kommentoi STT:lle.