Työ- ja elinkeinoministeriö ryhtyy selvittämään paikkariippumattoman työn lisäämistä – Kulmuni: ”Jos on läppäri ja hyvät nettiyhteydet, työtä voi tehdä missä tahansa”

Aluepolitiikka

Työ- ja elinkeinoministeriö aikoo käynnistää syyskuussa laajan alueellistamisselvityksen.

– Haluan selvittää, ovatko elinkeinoministeriön palvelut kaikkien niitä tarvitsevien saavutettavissa, ja onko yksikköjemme alueellinen läsnäolo riittävän vahvaa, jotta ne voivat auttaa yrityksiä työllistämään ympäri maan, elinkeinoministeri Katri Kulmuni (kesk.) perustelee.

Hänen mukaansa yrityspalveluiden saatavuus kaikkialla Suomessa on tärkeää myös viennin näkökulmasta. Samalla kartoitetaan sitä, onko ministeriön yksiköiden osalta mahdollisuuksia lisätä etä- ja joustotyötä

– Moderni työelämä menee siihen suuntaan, että jos on läppäri ja hyvät nettiyhteydet, työtä voi tehdä missä tahansa. Valtionhallinto voisi olla joustavuudessa esimerkin näyttäjänä, Kulmuni sanoo.

Hän toivookin, että myös muilla hallinnonaloilla selvitettäisiin mahdollisuuksia monipaikkaisuuden edistämiseen.

Elinkeinoministerin alaan kuuluvia ja siten selvitystyön kohteena on tehtäviä paitsi työ- ja elinkeinoministeriöstä ja ELY-keskuksista myös hallinnonalan organisaatioista. Niitä ovat Energiavirasto, Innovaatiorahoituskeskus Business Finland ja Business Finland Oy, Geologian tutkimuskeskus sekä yhtiöistä Finnvera Oy, Suomen Teollisuussijoitus Oy ja Teknologian tutkimuskeskus VTT.

Esimerkiksi Geolgian tutkimuskeskuksellä on jo toimipaikka Kokkolassa, valtiontalouden tutkimuslaitos toimii muun muassa Oulussa ja Business Finlandilla on 90 työntekijää eri puolilla Suomea.

Yhteensä selvityksen kohteena olevissa yksiköissä työskentelee 3 700 henkilöä.

Kulmuni muistuttaa, että selvitystyö perustuu hallitusohjelman monipaikkaistamista koskevaan linjaukseen. Sen mukaan uutta teknologiaa on hyödynnettävä, jotta joustava eläminen, työskentely ja yrittäminen ovat mahdollisia.

Ministeriö on kutsunut Kuhmon kaupunginjohtaja Tytti Määtän toteuttamaan selvitystyötä.

Mukana työssä on myös ohjausryhmä, jota johtaa valtiosihteeri Jari Partanen. Varapuheenjohtajana toimii Kuntaliiton varatoimitusjohtaja Timo Reina. Ohjausryhmään tulee mukaan myös elinkeinoministerin alaisuudessa toimivien virastojen ja yhtiöiden edustus.
 
Uutinen synnytti heti keskustelua sosiaalisessa mediassa.

– Loistava avaus! Digitalisaatio ja monipaikkaisuus ovat tätä päivää. Iso osa valtion viroista ei ole paikkaan sidottua työtä. Huomioimalla koko maan osaaminen hyötyy myös kansantalous ja veronmaksaja, kansanedustaja Joonas Könttä (kesk.) riemuitsi Twitterissä .

Samoin keskustan Helsingin piirin puheenjohtaja Antti Siika-aho oli hyvillään keskusvirastojen tai jopa ministeriöiden työtehtävien avaamisesta maakuntakeskuksiin.

– Tällä hetkellä esimerkiksi TE-palvelujen tietotekniikkakeskuksen työntekijät ovat eri puolilla Suomea ja homma toimii käsittääkseni hyvin. Miksei muutkin sektorit, Siika-aho pohti Twitterissä .

Epäilyksiäkin esitettiin. Ylen uutisissa kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen huomautti, että aiemmin olemassa olevien yksikköjen siirtäminen on osoittautunut ajateltua vaikeammaksi.

– Toki kannattaa hakea osaamista muualtakin Suomesta. Kaikki viisaus ei ole Helsingissä, hänkin myönsi.

Puheita työtehtävien pakkosiirroista Kulmuni rauhoittelee toteamalla, että kysymys on selvityksestä, jolla kartoitetaan elinkeinoministeriön alaisten palveluiden länsäoloa eri puolilla maata.

– Tässä toteutaan hallitusohjelmaa. Ei kannattaisi alkaa heiluttaa olkinukkeja, hän kuittaa.