Turvapaikanhakijat yli kolminkertaisesti yliedustettuina raiskausluvuissa

Nuorten miesten suuri osuus ja vähäosaisuus vinouttavat tilastoja
Turvapaikanhakijat

Turvapaikanhakijoiden määrän nopean kasvun vaikutuksista rikollisuuteen ja turvallisuuteen oli pitkään vaikea saada tietoa viranomaisten tiedotuslinjan takia.

Viime viikolla Poliisihallitus kuitenkin julkaisi lukuja.

Tutkija Martti Lehti Helsingin yliopiston Kriminologian ja oikeuspolitiikan instituutista sanoo, että niiden perusteella turvapaikanhakijat ovat yliedustettuina tämän vuoden raiskaustilastoissa.

Turvapaikkaa on Suomesta hakenut tänä vuonna runsaat 30 000 ihmistä, joista osa on perunut hakemuksensa ja osa poistunut maasta.

Jos turvapaikanhakijoiden määräksi arvioidaan noin 30 000, noin yksi 3 000 turvapaikanhakijasta on ollut epäiltynä raiskauksesta. Suomalaistaustaisilla luku oli viime vuonna suunnilleen 1:10 000:een.

Tilastoja vinouttaa muun muassa se, että turvapaikanhakijoissa on paljon nuoria miehiä ja vähän vanhoja naisia. Joukossa on myös suhteellisesti enemmän vähäosaisuutta, joka on yksi rikollisuuden riskitekijöistä.

Helsingin poliisi avasi omia lukujaan keskiviikkona.

Elokuusta lähtien poliisilla on ollut tutkinnassa noin 10 seksuaalirikosjuttua, joissa epäiltynä on turvapaikanhakija. Nimikkeet ovat vaihdelleet seksuaalisesta ahdistelusta törkeään raiskaukseen.

Poliisin tietoon tulee Helsingissä vuosittain noin 300 seksuaalirikosta. Yhdellä tekijällä voi olla kymmeniä uhreja ja rikoksia.

Julkisilla paikoilla Helsingissä on tapahtunut tänä vuonna 14 raiskausta, kun viime vuonna niitä oli 9. Osa jutuista on selvittämättä.

Poliisin mukaan lähes kaikki uhrit ovat kertoneet tekijöiden olevan ulkomaalaistaustaisia muttei välttämättä turvapaikanhakijoita.

Helsingin apulaispoliisipäällikkö Ilkka Koskimäki ei sano suoraan, että piikki puskaraiskauksissa johtuisi juuri turvapaikanhakijoiden määrän kasvusta.

– Johtopäätökset voi tehdä joku muu, mutta ajoitus vaikuttaa siltä.

Koskimäen mukaan usein tekijä on joko lyöttäytynyt uhrin seuraan tai lähtenyt seuraamaan häntä ravintolasta.

– Helsinki on edelleen turvallinen kaupunki asua ja elää. Pimeän aikaan yksin liikkuminen ei ole aina turvallista. Olisi hyvä, jos joku läheinen tietäisi aina, missä liikkuu. Lisäksi 112-sovellus puhelimessa on hyvä.

Poliisihallituksen mukaan julkisilla paikoilla tapahtuneissa vakavissa seksuaalirikoksissa on havaittavissa selkeää kasvua tänä vuonna koko maassa.

Koskimäen mukaan ahdistelukin on lisääntynyt Helsingissä. Suuri osa epäilyistä kuivuu kasaan, koska uhrit eivät vaadi tekijöille rangaistuksia.

– Tapauksia on jatkuvasti paikoissa, joissa nuoriso kokoontuu. Uimahalleissa on ollut, liikennevälineissä, Koskimäki kertoo.

Helsingin poliisi on kiertänyt vastaanottokeskuksissa kertomassa suomalaisesta oikeusjärjestelmästä ja rikosten seuraamuksista.

– Jokainen tietää, että esimerkiksi lapsen koskettelu tiettyihin paikkoihin on rikollista. Varmuudella kaikki tietävät, että vakavimmat seksuaalirikokset ovat rikoksia.

Piikki on myös rasismirikoksissa, joiden määrä on Koskimäen mukaan suunnilleen kaksinkertaistunut viime vuodesta. Tyypillisessä tapauksessa tekijä leimaa netissä muslimit esimerkiksi rikoksentekijöiksi.

Poliisilla on ollut paljon hälytystehtäviä vastaanottokeskuksiin. Tietoon on tullut jonkin verran ulkopuolista häirintää vastaanottokeskuksia vastaan.