Yrittäjägallup: Lähes puolet yrityksistä aikoo jatkaa etätöitä syksyllä – “Tämä muuttaa pysyvästi työelämää“

Koronakriisi

Lähes puolet yrittäjistä aikoo jatkaa etätöiden suosittamista myös syksyllä, kertoo Suomen Yrittäjien julkaisema kysely.

Yrittäjägallupin mukaan 49 prosenttia vastaajista kertoi jatkavansa etätöitä heidän yrityksissään.

Koronakriisi näyttää siis lisäävän pysyvällä tavalla monipaikkaista työskentelyä. Sitä aiotaan jatkaa pysyvästi 30 prosentissa yrityksistä.

– Korona muuttaa pysyvästi työelämää. Monipaikkainen työ lisääntyy merkittävästi, Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen sanoo järjestön tiedotteessa.

Ilmiö tulee Pentikäisen mukaan aiheuttamaan radikaaleja muutoksia työelämään. Erityisesti se vaikuttaa hänen mukaansa toimistotilojen tarpeeseen, työn itsenäisyyteen sekä yksityisten ja julkisten palveluiden kysyntään paikkakunnilla, joilla on paljon vapaa-ajan asuntoja.

Kyselyn mukaan koronakriisin aikaan etätöitä tehtiin 59 prosentissa yrityksistä. Pienissä ja keskisuurissa yrityksissä etätöitä on gallupin mukaan tehnyt noin 300 000–350 000 henkilöä.

– Se on noin neljännes yksityisen sektorin työvoimasta, joten määrä on merkittävä, Pentikäinen huomauttaa.

Yritykset kertoivat kyselyssä, että niiden tilanne on parantunut kesän aikana laajalla rintamalla. Kun keväällä koronakriisistä kertoi kärsineensä 76 prosenttia yrityksistä, oli vastaava lukema nyt 65 prosenttia.

Entistä useampi yrittäjä on myös varma siitä, että yritys selviytyy koronakriisistä. Nyt niin koki 60 prosenttia vastaajista.

Konkurssiuhkaa kokee yrittäjistä viisi prosenttia ja toiminnan lopettamista pohtii yhdeksän prosenttia yrittäjistä. Vielä huhtikuussa konkurssiuhka oli kymmenellä prosentilla ja lopettamista pohti kaksitoista prosenttia.

Suoraa tukea kertoi tarvitsevansa 39 prosenttia yrityksistä. Kriisin alkuvaiheissa vastaava luku oli 48 prosenttia.

– Syksy on isojen pilvien peitossa. Pelätään toista aaltoa, Pentikäinen huomauttaa.