Teollisuuden näkymät synkkenivät toukokuussa: uudet tilaukset romahtivat runsaan neljänneksen

Metalliteollisuudessa sekä paperi- ja kartonkialalla jäätiin noin 30 prosenttia vuodentakaisesta.
Talous

Teollisuuden uudet tilaukset jatkoivat kiihtyvää sukeltamistaan toukokuussa. Tilauksia tuli toukokuussa 28,4 prosenttia vähemmän kuin vuosi sitten, kertoo Tilastokeskus.

Tilausmäärät ovat laskeneet nyt viisi kuukautta peräkkäin. Viime vuoden ensimmäiseen viiteen kuukauteen verrattuna tilaukset ovat vähentyneet 12,2 prosenttia.

Toukokuussa sekä metalliteollisuudessa että paperin, paperi- ja kartonkituotteiden valmistuksessa takapakkia tuli noin 30 prosenttia. Kemianteollisuudessa lasku oli maltillisempaa, mutta vuodentakaisesta jäätiin silti lähes 15 prosenttia.

Tilastokeskus huomauttaa, että tilastossa suuret vaihtelut ovat mahdollisia, koska isot tilaukset kohdistuvat aina yhdelle kuukaudelle.

Tilausten lasku on kuitenkin kiihtynyt koko alkuvuoden ajan. Päivittyneiden tilastojen mukaan tammikuussa menetystä tuli vuodentakaiseen verrattuna 2,5 prosenttia, helmikuussa 7,1 prosenttia, maaliskuussa 10,8 prosenttia ja huhtikuussa 12,7 prosenttia.

Kaikki alkuvuoden luvut huhtikuuta lukuun ottamatta ovat tarkastuksissa laskeneet alun perin julkaistusta tiedosta. Metalliteollisuudessa sekä paperi- ja kartonkialalla jäätiin noin 30 prosenttia vuodentakaisesta.