Täytyykö ikääntyessä muuttaa ruokavaliota? – Nämä seikat kannattaa huomioida

Terveys

Pitääkö ikääntyvän ihmisen tehdä jotain erityisiä huomioita ruokavalion suhteen? Se kysymys saattaa hiipiä monen mieleen, sillä iän lisääntyessä kehossa tapahtuu erilaisia muutoksia.

Ravinto myös tunnetusti auttaa jaksamaan paremmin ja sen on todettu ehkäisevän monia sairauksia. Onko ikääntyvällä jotain huomioitavaa ravinnon suhteen myös tästä näkökulmasta?

Marttojen sivuille on koottu muutamia keskeisiä asioita, joita ikääntyvän kannattaa ravinnon ja ruokavalion suhteen huomioida, vaikka varsinaisesti isoja muutoksia ruokavalioon ei tarvitse tehdä.

Tärkeintä ikääntyessäkin on se, että ruoka on monipuolista ja se maistuu.

Martat muistuttaa, että ikääntyneiden ruokahalu ja näläntunne ovat usein heikompia kuin nuoremmilla.

Ikääntyessä myös ruoansulatusentsyymien eritys heikkenee ja mahalaukun tyhjeneminen hidastuu, jolloin kylläisyyden tunne tulee nopeasti.

Suolistossa tapahtuvat muutokset voivat puolestaan aiheuttaa ummetusta.

Ikääntyminen aiheuttaa ihmiselle usein myös maku- ja hajuaistin heikkenemistä. Suolaisen ja makean havaitseminen voi myös vähentyä. Se voi altistaa ruokahalun ja ravitsemustilan heikkenemiselle. 

Martat vinkkaa, että ruoka kannattaa maustaa hyvin, jotta se maistuu.

Ruoansulatuksen ja mahalaukun tyhjenemisen hidastuminen saattaa aiheuttaa myös tiettyjen vitamiinien imeytymistä.

Ikääntyminen aiheuttaa muutoksia myös suussa. Marttojen mukaan ruokavalion laatuu vaikuttaa usein se, mitä paremmassa kunnossa suu on ja mitä enemmän jäljellä on omia hampaita.

Hampaiden ja suun kunto vaikuttavat erityisesti tuoreiden hedelmien ja kasvisten sekä muiden pureskelua vaativien ruoka-aineiden syöntiin.

Ikääntyessä voi ilmaantua myös pureskelu- ja nielemisvaikeuksia. Myös syljen erittyminen heikkenee.

Marttojen mukaan huolellinen pureskelu ja kuitupitoinen leipä, pähkinät, kasvikset tai hedelmät sekä laimea sitruunamehu edistävät syljeneritystä.

– Kostea, kasvisvoittoinen, pehmeä ja nestemäinen ruoka on helpointa syödä, kun sylkeä erittyy vähän. Kiinteiden ruokien syömistä voi helpottaa lisäämällä niihin esimerkiksi kastiketta, lihalientä, kermaviiliä, jogurttia tai salaatinkastiketta, Marttojen sivulla sanotaan.