"Tavoite ei tietenkään ole lannistaa ihmisiä sosiaaliturvan edessä" – Sotu-uudistus ryhtyy parsimaan jättimäistä etuuksien tilkkutäkkiä

Sosiaaliturvan uudistus

Sosiaaliturvan uudistus on hallituksen käynnistämä jättihanke, joka käynnistyy parlamentaarisen komitean toimesta maaliskuun puolivälissä.

Komiteaan valitaan yksi varsinainen jäsen jokaisesta eduskuntapuolueesta sekä asiantuntijoita. Uudistusta tehdään tämän ja seuraavan vaalikauden ajan, ja siksi on tärkeää, että kaikki puolueet sitoutuvat siihen.

Suomen sosiaaliturvajärjestelmästä on vuosien mittaan syntynyt sellainen tilkkutäkki, etteivät sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen (vas.) tai komitean tuleva puheenjohtaja, tutkimusprofessori Pasi Moisio osanneet perjantaisessa tiedotustilaisuudessa kertoa, montako erilaista etuutta siinä on.

Ministeri Pekonen totesi sen kertovan omaa kieltään siitä, miten monimutkainen ja pirstaleinen sosiaaliturvasta on tullut. Uudistuksen tavoitteena onkin nykyistä selkeämpi ja toimivampi järjestelmä.

– Tavoite ei tietenkään ole lannistaa ihmisiä sosiaaliturvan edessä, vaan ennemminkin voimauttaa ja tehdä elämää helpommaksi. Tiedän, että on tilanteita, joissa ihmiset jäävät vaille jotain heille kuuluvaa etuutta, koska eivät osaa hakea sitä.

– Haluamme, että ihmiset kokevat, että tämä yhteiskunta kantaa myös sosiaaliturvan puolesta.

Moisio muistutti, ettei sosiaaliturvan monimutkaisuutta ei ole tehty ilkeyttään, vaan se on seurausta siitä, että siitä on haluttu tehdä mahdollisimman kattava ja erilaiset elämäntilanteet huomioiva.

Tilkkutäkkiin on syntynyt myös niin sanottuja kannustinloukkuja. Työtä ei kannata aina ottaa vastaan, koska se saattaa syödä jotain etuutta.

Moisio mukaan komiteassa täytyykin ensi alkuun luoda tilannekuva siitä, millainen nykyinen sosiaaliturvajärjestelmä on – ja miten suureksi ongelmaksi kannustinloukut koetaan.

– Ensin haetaan yhteisymmärrys siitä, mitä pitää korjata, Moisio totesi.

Pekosen mukaan työn vastaanottamista helpottavia keinoja on syytä pohtia jo nykyisen hallituksen asettaman 75 prosentin työllisyysasteen saavuttamiseksi.

Sosiaaliturvaa uudistetaan ensi vuosikymmentä silmällä pitäen, mutta Pekosen mukaan työn tuloksia voi hyödyntää jo aikaisemminkin.

– Toiveena on, että on mahdollista löytää parlamentaarisesti ratkaisuja sosiaaliturvaa koskeviin asioihin, joita voi panna toimeen jo tällä vaalikaudella.

Puolueiden muodostamassa komiteassa täytyy sovittaa yhteen monia erilaisia arvomaailmoja, kun esimerkiksi vihreät ja vasemmistoliitto kannattavat perustuloa, ja muut liputtavat enemmän ja vähemmän sen puolesta, että tukien tulisi olla jotenkin vastikkeellisia.

– Perustulo on yksi mahdollisuus, mutta on muitakin. Siksi pidän nimenomaan tärkeänä, että kaikki puolueet osallistuvat ja miettivät tulevaisuuden ratkaisuja yhdessä, kun mittava uudistus venyy seuraavalle vaalikaudelle, Pekonen totesi.