Keskustan Vehviläinen Uuden Suomen blogissa sotu-komitean urakasta – "Minuakin, yleensä perusoptimistista ihmistä, vähän hirvittää"

Sosiaaliturvan uudistus

Sosiaaliturvan uudistamista valmisteleva komitea ei yritä muuttaa järjestelmää ”hokkuspokkustempuilla”, vaan sen paiskii töitä 7–8 vuoden aikajänteellä, sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Anu Vehviläinen (kesk.) kertoo.

– Hallituksen tavoitteena on tuoda kuitenkin jo tällä ja ensi vaalikaudella uudistusesityksiä eduskunnan päätettäväksi, Vehviläinen toteaa Uuden Suomen blogissaan.

Vehviläisen mukaan maaliskuussa aloittava komitea on suuren urakan edessä.

– Minuakin, yleensä perusoptimistista ihmistä, vähän hirvittää.

Vehviläinen pitää nykyistä sosiaaliturvaa erittäin sirpaleisena ja sekavana.

– On erilaisia kannustinloukkuja. Kun yhtä etuutta nostetaan, toinen laskee. Perusturvan taso on matala ja aiheuttaa köyhyysongelmaa. Perusturvan ja ansiosidonnaisen välillä on epätasapaino. Sosiaaliturvan ja työn vastaanottamisen vaikeus suututtaa ihmisiä ja tuskastuttaa poliittisia päättäjiä, hän luettelee.

Vehviläisen näkee, että sotu-uudistuksen kiireellisin tehtävä on löytää keinoja sosiaaliturvan ja työn yhteensovittamisen helpottamiseksi.

Hän huomauttaa, että eri alueiden välillä on ”hirmuisia eroja” työllisyysasteessa.

Esimerkiksi Etelä-Pohjanmaalla työllisyysaste oli viime vuonna 76,9 prosenttia ja Pohjois-Karjalassa työllisyysaste oli 65,8 prosenttia.

– Voiko meillä olla erilaisia alueellisia ratkaisuja, jotta myös heikomman kehityksen työllisyysalueet saataisiin paremmalle kehitysuralle? Olisiko mahdollista tehdä heikomman työllisyyskehityksen maakunnissa sosiaaliturvan ja palkkatyön yhteensovituksen kokeiluja, joilla vauhditettaisiin ihmisten mahdollisuutta työllistyä nykyistä paremmin, Vehviläinen pohdiskelee.