SAK:n Eloranta: Tämä arvattiin jo kikyä tehdessä

Kiky

SAK:n puheenjohtajan Jarkko Elorannan mukaan jo kilpailukykysopimusta tehdessä arvioitiin, että tällainen tilanne saattaa vielä tulla eteen.

– Toki jo silloin, kun kiky-sopimusta tehtiin, tunnistettiin tällainen tilanne, ja nyt se on yhden henkilön osalta sitten testattu, Eloranta sanoi STT:lle.

Hän ei osaa arvioida, kuinka paljon SAK:n liittojen jäsenten työsopimuksissa on sovittu työajasta niin, ettei siinä kohdassa ole viitattu työehtosopimukseen.

– Varmasti sellaisia työsopimuksia jonkun verran on, mutta en osaa sanoa lukumäärää.

Myöskään EK:n lakiasiainjohtaja Markus Äimälä ei osaa sanoa, kuinka paljon tällaisia työsopimuksia on heidän työnantajaliittoihinsa kuuluvilla yrityksillä.

Hän pitää todennäköisenä, että selvästi enemmän on sellaisia työsopimuksia, joissa on työajan osalta viitattu työehtosopimukseen.

– Me emme ole tästä mitään selvitystä tehneet senkään takia, koska näkemys on ollut ja on edelleen se, että kiky-sopimus ajaa työsopimuksen yli, jolloin sillä ei ole merkitystä, mitä työsopimuksessa lukee, Äimälä sanoi.

Edellisen hallituksen pääministeri Juha Sipilä (kesk.) sanoi STT:lle, että kyseessä on työnantajien ja työntekijöiden välinen sopimus, jossa hallitus ei ole mitenkään mukana.

– Siellä selvittäköön, Sipilä kommentoi eduskunnassa.

Elorannan mielestä poliitikot eivät voi pestä käsiään kilpailukykysopimuksen sivuvaikutuksista.

– Tämmöisen väkivaltaisen operoinnin jäljiltä on aika paljon jälkipyykkiä setvittävänä, ja se ei ole kauhean helppoa ja yksinkertaista. Mahdotonta on poliitikkojen pestä tästä käsiään. Jutun juoni ja alkulähde on kuitenkin siellä hallituksen silloisessa pakkolakipaketissa. Siitähän tämä tarina lähtee, Eloranta sanoi.

– Me tietysti toivomme, että työehtosopimuspuolella näihin löytyisi sellaiset ratkaisut, että ei tarvitsisi lähteä käräjien kautta hoitamaan.

Äimälän mukaan EK:n linja on työtuomioistuimen lausunnon mukainen ja muuttumaton.

– Tällaista oikeutta olla tekemättä kiky-tunteja ei ole oman työsopimuksen perusteella.