Puolustusministeri Kaikkonen: Suomalais-ruotsalaista puolustusliittoa ei ole valmisteilla

Politiikka

Puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) vakuuttaa, että julkisuudessa esillä ollutta suomalais-ruotsalaista puolustusliittoa ei ole valmistelussa.

– Tällaista valmistelua ei ole käynnissä, Kaikkonen sanoi toimittajille Vaasassa keskustan puoluevaltuuston kokouksessa.

Eduskunnan ulkoasianvaliokunnan varapuheenjohtajan Erkki Tuomiojan (sd.) mukaan Ruotsin puolustusministeri Peter Hultqvist ehdottaa Suomen ja Ruotsin puolustusliittoa vaihtoehtona Nato-jäsenyydelle. Tuomiojan mukaan Hultqvist on keskustellut ehdotuksesta myös Kaikkosen kanssa.

– Voin sanoa, että olen tavannut Hultqvistin lähes 60 kertaa tässä vuosien aikana ja monenlaisia keskusteluja ja ajatuksenvaihtoja matkan varrella on ollut, mutta en lähde nyt sen tarkemmin meidän keskinäisiä keskustelujamme avaamaan, Kaikkonen sanoo.

Kaikkosen mukaan suomalais-ruotsalainen puolustusliitto edellyttäisi varsin laajaa parlamentaarista tahtotilaa molemmissa maissa.

– Todennäköisesti se edellyttäisi myös ulkopolitiikan yhteensovittamista tai koordinointia. En pidä sitä verrannollisena Nato-jäsenyyteen. Kyllä se olisi useita pykäliä kevyempi ratkaisu.

Kaikkoselta kysyttiin, onko hänestä kiusallista, että Tuomioja toi puolustusliittoasian esiin julkisuudessa.

– En lähde tästä kiusaantumaan, hän vastasi.

Kaikkonen ei myöskään halunnut arvioida, miten tapahtunut mahdollisesti vaikuttaa eduskunnan ulkoasianvaliokunnan varapuheenjohtajan asemaan.

Hultqvist on todennut ruotsalaismedialle, että ehdotus suomalais-ruotsalaisesta puolustusliitosta ei ole ollut pöydällä keskusteluissa muiden ruotsalaisten puolueiden kanssa. Hän myös totesi lehdille, että ei kommentoi ”luottamuksellisia keskusteluita”.