Puoluesihteerit eivät spekuloi vaalien siirtämisellä kokouksensa alla – keskustan Pirkkalainen komppaa SDP:n Rönnholmia

Rönnholm ihmettelee oikeuskanslerin lausuntoja Demokraatille: ”Mielellään perjantain kokouksessa kuulisimme Pöystiä ihan henkilökohtaisesti sen sijaan, että luemme näitä pohdintoja lehdestä”
Kuntavaalit

Puoluesihteerit eivät lähde muuttamaan ajatuksiaan kuntavaalien siirtämisestä oikeuskanslerin tämänpäiväisten kommenttien pohjalta.

SDP:n puoluesihteeri Antton Rönnholm kertoo Demokraatille, että oikeuskansleri Tuomas Pöystin avaus tuli yllätyksenä. Koska perjantaina on parlamentaarisen vaalityöryhmän kokous, Rönnholm ihmettelee, miksi Pöysti ei odottanut siihen asti.

– Sillä tavalla se jäsentyisi varmaan paremmin kuin julkisuuden kautta annettujen haastattelujen avulla, Rönnholm muotoilee.

– Mielellään perjantain kokouksessa kuulisimme Pöystiä ihan henkilökohtaisesti sen sijaan, että luemme näitä pohdintoja lehdestä.

Keskustan puoluesihteeri Riikka Pirkkalainen kertoo Suomenmaalle, ettei hänellä ole lisättävää Rönnholmin lausuntoihin. Aiemmin Pirkkalainen on sanonut, että kuntavaalien siirtäminen vaatisi laajan yksimielisyyden.

– Kansanvallan puhuminen on sen verran tärkeä periaate, että viimeiseen asti yritetään vaalijärjestelyjä ja muuta tehdä niin, että demokratian toteutuminen yhteiskunnallisissa poikkeusoloissakin olisi mahdollista, Pirkkalainen sanoi marraskuussa.

Tammikuussa Pirkkalainen muistutti Kuntalehdessä, että demokratian tulee toimia myös poikkeusaikana.

– Olemme valmiita tekemään viimeiseen asti töitä, että vaalit voidaan toteuttaa turvallisesti aikataulussa. Vaaleja on kyetty viemään läpi maissa, joissa pandemiatilanne on ollut huomattavasti hankalampi.

Perjantain kokouksessa kaikkien puolueiden edustajat, pääasiassa puoluesihteerit, keskustelevat oletettavasti myös vaalien siirtämisestä.

Oikeuskansleri Pöysti kehotti arvioimaan kuntavaalien ajankohtaa uudelleen pikaisesti, mutta ei esittänyt kantaa sen puolesta, tulisiko vaalit todella siirtää. Hän sanoi ottavansa kantaa vasta kun asiasta tulee hallituksen esitys. Epidemiatilanne antaa oikeuskanslerin mukaan tähän tosin perusteita jo nyt. Aikaa ratkaisujen teolle kuitenkin yhä on hänenkin mielestään.

SDP:n Rönnholm huomauttaa, että vaaleja voi siirtää vain painavin perustein.

– Samalla minusta yhteinen näkemys ja pyrkimys yhteiskunnassa on ollut, että koronasta huolimatta pitää pyrkiä suorittamaan mahdollisimman paljon normaalioloissakin tehtäviä asioita, mutta terveysturvallisella tavalla.

– Puoluesihteerien ja monien tutkijoidenkin näkemyksen mukaan painavat perusteet ovat sellaisia, että täytyy olla pakon sanelema korkea kynnys vaalien siirtämiseen ja vain sen takia, että tulevaisuudessa kenties tapahtuu jotakin, niitä ei ole lähdetty siirtämään. Eli vaalien siirrolle pitää oikeasti olla perustelu, että se jotakin on tapahtumassa ja juridiset perustelut siitä, että kansalaisten tasavertaisuus on aidosti vaarassa. Pöysti on korkein hallituksen esitysten lainmukaisuutta tarkastava viranomainen, joten mielellään kuulemme muiden asiantuntijoiden lisäksi hänen yksityiskohtaisia perustelujaan, Rönnholm kertoo Demokraatille.