Pormestari valitaan muuallakin kuin Helsingissä – nämä keskustalaiset tavoittelevat paikkoja

Kuntavaalit

Kuntavaalien jälkeen seitsemän Suomen kuntaa valitsee itselleen pormestarin.

Kunnat ovat Helsinki, Tampere, Turku, Tuusula, Pirkkala, Kärkölä ja Puolanka. Keskusta asettaa omat ehdokkaat neljässä näistä kunnista.  

Suomenmaa kysyi Tampereen, Turun ja Pirkkalan keskustalaisilta pormestariehdokkailta seuraavat kysymykset: 

1. Miksi pyrit pormestariksi ja mitä edistäisit pormestarina? 

2. Mitä haasteita ja mahdollisuuksia kotikunnallasi on? 

3. Onko pormestarimalli hyvä vai huono asia kunnallenne?

Jarmo Laivoranta, 77, Turku 

Rakennusmestari, rakennusalan yrittäjä. Kansanedustaja 1991–1995, Maskun kunnanvaltuutettu 1977–2004, useita kunta- ja maakuntatason luottamustehtäviä. Turun keskustan valtuustoryhmän puheenjohtaja 2009 alkaen. 

1. Nykyinen, huonosti vuorovaikuttava päätöksentekokulttuuri on uhka Turun myönteiselle kehitykselle. Keskusta kannattaa avointa, osallistavaa ja läpinäkyvää päätöksentekoa, jossa otetaan aidosti kaikki mukaan kehittämään Turkua, myös reuna-alueita. 

2. Turussa on puutteita ja uhkia, jotka heikentävät mahdollisuuksia hyvään arkeen. Pääosa niistä liittyy huonoon johtamiseen, joka romuttaa talouden ja lisää ihmisten pahoinvointia. Turulla on kuitenkin hyvät mahdollisuudet muuttaa suunta parempaan. Keskustan lähtökohta on yhteistyön ja ratkaisujen hakeminen ilman, että ohjelmateksteihin tarvitsee jumittua. 

3. Nyt kun Turku ottaa pormestarimallin käyttöön, on huolehdittava, että hallinto on selkeää ja johdonmukaisesti vastuutettua. Pormestarin ja apulaispormestarien osaamisen on hyvä täydentää toisten osaamista ja tehtävänjaosta on tehtävä selkeä. 

Jouni Ovaska, 34, Tampere 

Kansanedustaja, luokanopettaja. Keskustan puoluesihteeri 2016–2018. Tampereen kaupunginvaltuutettu. 

1. Pormestarina haluaisin edistää Tamperetta lämminhenkisenä kotikaupunkina, joka kilpailee pääkaupunkiseudun sekä myös Suomen ulkopuolisten kaupunkien kanssa osaajista ja yrityksistä. Olemme maanläheinen, rento ja helposti lähestyttävä mutta samalla myös rohkea ja ennakkoluuloton. 

2. Tampereen suurimmat haasteet liittyvät siihen, miten pääsemme nopeasti jaloillemme koronan jäljiltä. Tarvitsemme toimia työllisyystilanteen parantamiseksi, johon toivottavasti alkava työllisyyskokeilu tuo apua. Tampere kasvaa vauhdilla. Päiväkotien ja koulujen investointipaineet ovat kovat, joten meidän on huolehdittava niiden onnistumisesta. 

3. Tampereella pormestarimalli toimii hienosti. Se on edistänyt yhteydenpitoa valtuutettujen ja kunnan johtavien virkamiesten kanssa. Toisaalta se on antanut myös kasvot kaupungille. Suuriin kaupunkeihin pormestarimalli sopii. Sillä voidaan edistää kaupunkiseutujen edunvalvontaa. 

Heikki Riihimäki, 56, Pirkkala 

Rakennusmestari, rakennusalan yrittäjä. Pirkkalan kunnanvaltuutettu 2012 alkaen. 

1. Pirkkalassa on vahva punavihreä blokki ja toisaalta kokoomuslainen pormestari. Tämä asetelma on tuottanut myös tarpeetonta vastakkainasettelua. Pormestarin tulee toimia yhdistävänä voimana, ja tämä on luontevaa keskeltä käsin. 

2. Meillä kunnalla on kaikki mahdollisuudet. Pirkkalan läpi kulkee valtatie 3, kunta rajoittuu Pyhäjärveen ja alueellamme on Tampere-Pirkkalan lentokenttä. Naapurissamme on sisämaan suurin kaupunki Tampere. Näistä lähtökohdista kuntaa on hyvä kehittää. Pirkkala on hyvin haluttu asuinkunta ja asunto- ja maapolitiikka on puhuttanut paljon viime aikoina. Hallittu asukasmäärän kasvu voisi olla lähiajan haasteita. 

3. Malli on aivan hyvä. Pormestari vetää yhteen ryhmien näkemyksiä ja hakee kompromisseja.