Poliisi: Vastaamon vuodettuja henkilötietoja käytetään hyväksi aiempaa enemmän – "raukkamaista ja vastenmielistä"

Poliisi on havainnut vuodettujen tietojen hyväksikäyttöä noin sadan henkilön kohdalla
Vastaamo-tietomurto

Psykoterapiakeskus Vastaamoon kohdistuneen tietomurron jälkeen vuodettuja henkilötietoja on alettu käyttää hyväksi aiempaa enemmän, kertoo poliisi.

Poliisin mukaan tekijät kohdistavat uhreihin raukkamaisia rikoksia.

–  Ilmiö on erityisen vastenmielinen, koska jo kertaalleen rikoksen uhriksi joutuneita ”lyödään” uudelleen, tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Marko Leponen Keskusrikospoliisista (KRP) toteaa blogikirjoituksessaan.

Poliisi on havainnut vuodettujen tietojen hyväksikäyttöä noin sadan henkilön kohdalla. Tietoja on käytetty väärin erilaisissa rekisteröinneissä. Poliisin mukaan suurena huolena on, että vääriä rekisteröintejä käytetään esimerkiksi tilauspetosten tekemiseen.

Riskiä omien henkilötietojen hyväksikäyttöön voi vähentää viranomaisten antamilla ohjeilla, jotka löytyvät tietovuotoapu.fi -sivustolta.

–  On kuitenkin hyvä huomioida se, että osa näistä mahdollisesti tuolloin tehdyistä toimenpiteistä on voimassa vain rajoitetun ajan. Siksi jokaisen tietovuodon uhrin on hyvä tarkistaa oma tilanne toimenpiteiden voimassaolon osalta, poliisi muistuttaa.

Poliisin seurannan perusteella suuri osa tietojen hyväksikäytöstä on havaittu palveluissa, joissa ei ole vielä käytössä vahvaa tunnistautumista vaan tunnistautumisessa käytetään esimerkiksi henkilötunnusta.

Vastaamo oli yksi Suomen suurimmista psykoterapiapalvelujen tarjoajista. Vuoden 2020 lokakuussa se kertoi joutuneensa tietomurron ja kiristyksen kohteeksi. Tietomurrossa vietyjä, arkaluontoisia asiakastietoja on julkaistu netissä.

Leponen kertoi STT:lle helmikuun alussa, että Euroopan ulkopuolelle suuntautuva tutkintalinja on edelleen poliisin päätutkintalinja Vastaamon rikosjutussa. Hänen mukaan näyttää siltä, että poliisi on ”vahvasti oikeilla jäljillä sen suhteen”.

KRP tutkii asiassa törkeää tietomurtoa, törkeää kiristystä ja törkeää yksityiselämää loukkaavan tiedon levittämistä.