Podetko sinäkin tätä suomalaisille yleistä vaivaa?

Koti

Arjen epäjärjestystä, tavara- ja vaatekasoja. Tuttua monille ja samalla jotenkin noloa.

Suomen suurimpiin vuokranantajiin kuuluvan SATOn elo-syyskuussa teettämän tutkimuksenmukaan lähes puolet suomalaisista kokee kotihäpeää. Jopa viidennes kokee sitä usein.

Vielä isompi joukko, yli puolet suomalaisista, haaveilee viihtyisämmästä kodista. Nimenomaan sotkuinen huusholli aiheuttaa ahdistusta.

– Suomessa siistiä kotia pidetään kunnollisuuden mittana. Häpeää koetaan etenkin, kun tarkastelemme kotia toisten silmin. Kuvittelemme, että kaikilla muilla on siistimpää, ammattijärjestäjä, tietokirjailja Ilana Aalto toteaa tiedotteessa.

Hänen mukaansa monet kokevat painetta kyläilyistä ja perhejuhlista, ja saattavat aloittaa siivoamisen ja ylimääräisen tavaran piilottamisen viikkoja ennen tilaisuutta.

–Koti puunataan epärealistisen siistiksi, jotta arkinen sekaisuus ei paljastuisi. Ei ihme, että kyläily on Suomessa vähentynyt jo 40 vuoden ajan, Aalto toteaa.

SATOn tutkimuksessa selvitettiin suomalaisten ajatuksia kotinsa sisustuksesta, järjestyksestä ja viihtyisyydestä. Peräti 49 prosenttia kertoi kokevansa kotihäpeää, aina, usein tai joskus.

Naiset kokevat kotihäpeää miehiä yleisimmin.

Häpeän lisäksi oma koti tuo kuitenkin myös onnea ja iloa keskeneräisyydestä huolimatta. Vastaajista 45 prosenttia nostaa kärkeen onnen, 43 prosenttia ilon ja 38 prosenttia kiitollisuuden. Monelle myös keskeneräisyys (37 % vastaajista) kotona on tuttu tunne.

 Kyselyyn vastasi yli tuhat suomalaista.