Petteri Orpo kaipasi viimeisessä vaalitentissä kriisiryhmää hoitajapulan ratkaisemiseen

Aluevaalit

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo perustaisi kansallisen kriisiryhmän ratkomaan hoiva-alan työntekijäpulaa.

Asia nousi esille, kun eduskuntapuolueiden puheenjohtajat kokoontuivat aluevaalien viimeiseen suureen vaaliväittelyyn Ylen vaalistudioon torstaina.

– Tämä on niin vakava kysymys, että meidän tulisi perustaa suunnilleen kansallinen kriisiryhmä hakemaan kaikki mahdolliset keinot, miten saadaan hoitajia lisää, Orpo vastasi vanhustenhoitoa koskevaan kysymykseen.

Vasemmistoliiton johtaja Li Andersson puolestaan uumoili, että seuraavien eduskuntavaalien yhteydessä ikäihmisten palveluiden rahoituksesta on varauduttava keskustelemaan.

– Meillä ei ole enää tehostamisen varaa ikäihmisten palveluissa. Meillä on erittäin paljon huonokuntoisia muistisairauksista kärsiviä vanhuksia yksin kotona, Andersson sanoi.

Andersson puhui tentissä sen puolesta, että hoitoalan työoloista pidetään huolta.

Puheenjohtajat olivat alan hoitajapulaa ratkoessaan monin paikoin samoilla linjoilla jo ilman erillisen kriisiryhmän perustamista. Orpo itse kaipasi hoitajapulan helpottamiseksi koulutusmäärien lisäämistä, maahanmuuttoa ja työntekijöiden alalla pysyvyyden parantamista.

SDP:n Sanna Marin täydensi oppositiojohtajan listausta täydennys- ja lisäkoulutuksella. Hän nosti esille myös mahdollisuuden houkutella eläköityneitä työntekijöitä takaisin työn ääreen.

Hän lisäksi huomautti, että ikäihmiset eivät ole vain hoidettavia, vaan myös aktiivisia kansalaisia. Marin toi esille, että he hoitavat sukulaisia ja toimivat erilaisissa järjestöissä.

– Ikäihmiset ovat valtava voimavara. Siksi heidän hyvinvoinnistaan kannattaa pitää huolta, Marin sanoi.

Keskustan Annika Saarikko ja RKP:n Anna-Maja Henriksson jatkoivat luetteloa puhumalla ongelmiin puuttumisesta ennaltaehkäisyllä.

– Pidetään huolta vanhempien ihmisten toimintakyvystä, se on kaiken a ja o, Henriksson sanoi.

Nyt-liikkeen Hjallis Harkimo kaipasi kotihoitoon verohelpotuksia. Perussuomalaisten Riikka Purra puolestaan kiisti ulkomaalaisten työntekijöiden olevan ratkaisu, vaan kuvaili heihin turvautumista laastariksi ongelmaan.

– Hoitajamitoitus on aivan hyvä, kunhan siihen löydetään rahaa, Purra sanoi.