Keskustalla on mahdollisuuksia aluevaalien kakkoseksi, arvioi Seppo Kääriäinen – keskustakonkari varoittaa yliarvioinneista gallup-huumassa

Aluevaalit

Aluevaalien maaliintulojärjestys on kiinni potentaalisten äänestäjien liikkeelle saamisesta viimeisinä kampanjapäivinä, arvioi pitkän linjan keskustastrategi Seppo Kääriäinen.

–Vaalipäivän aktiivisuudella on ihan ratkaiseva merkitys siinä, mikä on kolmen suurimman puolueen järjestys ja ylipäätään, mikä on puolueiden järjestys koko listalla, Kääriäinen sanoo Suomenmaalle.

Keskusta ponkaisi Ylen viimeisessä aluevaalikyselyssä 17,7 prosentin kannatukseen ja vain 0,3 prosenttiyksikön päähän SDP:stä. Kääriäinen varoittaa kuitenkin sortumisesta yliarviointeihin.

– Gallup-lukuhan on hyvä muistaen kuitenkin, että se mittaa kuitenkin Suomi miinus Helsinki -tilannetta. Se pitää aina ottaa huomioon.

Kääriäisen mukaan keskustalla on keskittämistä vastustavana liikkeenä ja vaalien paikallinen ja alueellinen luonne huomioiden kuitenkin mahdollisuus saavuttaa tulevaisuuttaan ajatellen aivan kohtuullinen tulos.

Tärkeintä Kääriäisen mielestä on nyt aktivoida keskustan omat äänestäjät liikekannalle.

– Siitä minusta on kysymys.

Jos keskustaan kallellaan olleita ja olevia saadaan ”uuninpankolta” alas ja perussuomalaistenkin leiristä pois, kohtalainen vaalitulos olisi keskustakonkarin mukaan saavutettavissa.

– Toiseen sijaan on kyllä mahdollisuuksia.

Kääriäinen muistuttaa, ettei vaaleja ole vielä pidetty, vaan loppusuorallakin voi tapahtua vielä mitä tahansa ja pettymyskin on mahdollinen.

– Pitää olla realisti, nyt on aktivoitava koko kenttä, hän painottaa.

Kääriäinen arvelee keskustan onnistuneen vaaliteemavalinnassaan, kun se on korostanut lähellä olevien asioiden, kuten lähipalvelujen lähiruuan, lähiturvallisuuden ja lähienergian merkitystä eri puolella Suomea ja Helsingin portteja myöten.

– Muut ovat joutuneet sitä myötäilemään. Puolue ja ehdokkaat ovat ymmärtäneet myös sen, että toisto on kaiken vaalityön perusta sanoman perille saamiseksi. Tämä on minusta joka tapauksessa onnistunut riippumatta siitä, mikä tulee olemaan lopulta se vaalitulos sunnuntaina kello 20.

Kokoomus sai viime kesänä kuntavaaleista kannatusnosteen, joka tuntuu jatkuvan yhä. Mutta voisiko pitkään kannatuskadosta kärsinyt keskusta hyötyä samaan tapaan, jos aluevaalit menevät hyvin?

Kääriäisen mukaan asia riippuu kokonaan johtopäätöksistä, joita vaalituloksen perusteella tehdään. Asian pohtimiseen kannattaa hänen mielestään käyttää puolueen ”terävässä kärjessä” paljon aikaa.

– Jos tämä tulos suurinkaan piirtein toteutuu, minä ilmaisen asian niin, että keskustalle tässä mahdollisuuksien ovi parempaan on raollaan, jos tämä näin menee sunnuntai-iltana.

– Mutta ei pidä kiirehtiä asioiden edelle, ja olennaista on se, mitä johtopäätöksiä puolueen terävä johto tekee vaalituloksen perusteella, se on se ihan olennainen asia.

Ylen kannatuskyselyssä suurin putoaja on vielä kuntavaaleissa keskustaa rajusti haastanut perussuomalaiset, joka menetti kannatustaan edelliseen mittaukseen peräti 3,3 prosenttiyksikköä.

Kääriäinen arvelee, etteivät aluepolitiikka ja paikalliset kysymykset ole oikein perussuomalaisten leipälaji, kun keskustalle ne ovat olleet sitä perinteisesti läpi vuosikymmenten ja puolueen historian.

Kääriäisen mukaan vaalikampanjan symbolointi bensatankkiin ei ehkä ollut perussuomalaisilta kaikkein viisain valinta.

– Se on ollut kuitenkin leimallisimmin esillä perussuomalaisten vaalityössä.

Myös vihreät näyttävät olevan aluevaaleissa suurissa vaikeuksissa, osin siksikin että puolueen vankimalla tukialueella Helsingissä ei käydä vaaleja lainkaan.

– Vihreät eivät ole maakunnissa ja alueilla olleet kovin vahvoilla, sieltä se aika pitkälti kumpuaa se, ettei prosentti nouse tuon korkeammalle. Totta kai tämä Helsingin puuttuminen on iso tekijä vihreiden kannatuskunnassa, Kääriäinen pohtii.

Kääriäisen mukaan nähtäväksi jää, tuoko vihreiden todennäköinen kyykkääminen vaaleissa lisää ongelmia hallituksen sisälle.

– Toivon että tämä hallitus ihan Suomen edun nimissä ja myös itse kukin puolue myös itseään ajatellen nyt keskittyisi asioiden hoitamiseen, eikä siihen kaadetaanko hallitus vai ei.

– Itse kullakin on varmaan kipukohtia tässä keväällä, monenlaisia kipukohtia, mutta niinhän se on aina enemmistöhallituksessa, hän muistuttaa.

Keskustakonkarin mielestä hallituksen kannattaisi nyt keskittyä asioihin ja niiden eteenpäin viemiseen.

– Luulen, että ihmiset antavat näissä maailman oloissa arvoa vastuulliselle ja vakaalle asioiden hoitamiselle ja riidoista sopimiselle. Sovitaan riidat, hän opastaa.