Naispoliitikot huippupaikoilla ovat kansainvälinen ihmettelyn aihe, mutta eduskunnassa siitä ei tehdä numeroa – “On ihan sama, onko siellä viisi naista vai viisi miestä, teot ratkaisevat“

Politiikka

Nuoret naispoliitikot ovat ottaneet politiikan huippupaikat Suomessa, mikä on pistetty laajasti merkille myös kansainvälisessä mediassa.

Sanna Marin (sd.) on 34 vuoden iässä maailman nuorin pääministeri. Hallituspuolueita johtavat valtiovarainministeri Katri Kulmuni (kesk.), 32, opetusministeri Li Andersson (vas.), 32, sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.), 34 ja oikeusministeri Anna-Maja Henriksson, (r.), 55.

Val­ti­o­neu­vos­ton vies­tin­tä­joh­ta­ja Päi­vi Ant­ti­kos­ki kertoi  STT:lle, että maailmalla naisjohtajien esittelyissä on ollut ihaileva sävy. Ylen Pariisin-kirjeenvaihtaja Annastiina Heikkilä puolestaan kertoo Twitterissä, että ranskankieliset mediat hamuavat häneltä kommentteja Sanna Marinista ja Suomen poliittisesta tilanteesta.

– Mitä nuorten naisten nousu politiikan huipulle kertoo Suomesta, on ollut yleisin kysymys, Heikkilä kertoo.

Suomenmaa esitti saman kysymyksen keskustalaisille eduskunnassa, mutta vastaukset olivat hyvin maltillisia. Asiasta ei tehty suurta numeroa.

Elinkeinoministeri Mika Lintilä uskoo hallituksen sukupuolijakauman kertovan kyllä yhdellä tavalla ennakkoluulottomuudesta. Hän kuitenkin sanoo, ettei ministerien iällä tai sukupuolella ole koskaan ollut hänen mielestään mitään väliä.

– On ihan sama, onko siellä viisi naista vai viisi miestä, teot ratkaisevat. Se pitäisi muistaa.

Lintilä kuitenkin huomauttaa, että kukaan ole kiinnittänyt huomiota siihen, ettei nykyhallitus täytä tasa-arvotavoitetta miesten osalta. Hallituksessa on yhteensä 12 naista ja seitsemän miestä. Se tekee miesten osuudeksi 37 prosenttia.

– Miehiä on alle 40 prosenttia, Lintilä toteaa.

Täytyykö kohta olla huolissaan miesten tasa-arvosta, kansanedustaja Arto Pirttilahti naurahtaa. (Kuva: Pauliina Pohjala)

Kansanedustaja Arto Pirttilahti kiinnittää myös huomiota naisten ylivoimaan hallituksessa.

– Kohta täytyy olla huolissaan miesten tasa-arvosta, hän naurahtaa.

Vakavasti puhuen sekä Lintilä että Pirttilahti antavat täyden tukensa naisministereille ja -puoluejohtajille.

– Kyllähän me 2000-lukua eletään. Täysi tuki, että ministerit vievät Suomea eteenpäin, Pirttilahti toteaa.

Kansanedustaja Pasi Kivisaari korostaa myös, että poliitikon tärkein ominaisuus on kyky hoitaa asioita, oli hän sitten nainen tai mies.

– Mutta kieltämättä kannan iloa siitä, että nämä viisi tarmokasta ja osaavaa naista ovat nousseet nousseet keulakuvaksi, se on hieno asia.

Kansanedustaja Pasi Kivisaari iloitsee siitä, että viisi naista muodostaa Suomen keulakuvan. (Kuva: Pauliina Pohjala)

Keskustan varapuheenjohtaja, kansanedustaja Hannakaisa Heikkinen toteaa ministerivalintojen olleen sattumien summa, ja naispuoluejohtajat ovat kamppaileet paikoistaan miesehdokkaan kanssa.

– Mutta kyllä tämä osaltaan kertoo, että Suomi on edistyksellinen maa ja meillä tasa-arvo on jo sillä tasolla, että tällainen positiivinen ihme pääsee tapahtumaan. Uskon, että tämä osaltaan tuo valtavan hyvää mainosta Suomelle maailmalla.

Heikkinen uskoo, että kansainvälinen huomio edesauttaa suomalaisiakin uskomaan siihen, että naiset pystyvät selättämään tämän päivän isot haasteet.

Suomessa tasa-arvo on jo niin pitkällä, että naisviisikko on politiikan huippupaikoilla, keskustan varapuheenjohtaja Hannakaisa Heikkinen iloitsee. (Kuva: Pauliina Pohjala)