MT: Keskusta ja vasemmistoliitto suhtautuvat myönteisimmin siihen, että metsäveroja tilitettäisiin metsän sijaintikuntaan

Metsät

Keskusta ja vasemmistoliitto suhtautuvat suopeimmin metsäverojen maksuun metsän sijaintikunnalle, kertoo Maaseudun Tulevaisuus.

Lehti kysyi puolueiden kantaa MTK:n esittämään metsäverouudistukseen kuudelta suurimmalta puolueelta.

Kaikki puolueet haluavat muuttaa metsäverotusta tasapuolisemmaksi rahastojen ja yksityismetsänomistajien välillä.

Ehdotukseen verojen tilittämisestä metsän sijaintikuntaan puolueet suhtautuvat kuitenkin varovaisemmin. Enemmistö puolueista olisi silti valmis ainakin selvittämään asiaa.

Keskustan varapuheenjohtaja Markus Lohi sanoo MT:lle, että helpoin tie verotuksen uudistamiseen olisi yhteisöveron metsäerän jakoperusteen muuttaminen. Lohi ei kuitenkaan sulje pois laajempaa veroremonttia

Hän huomauttaa, että metsäteollisuuden tehtaat ja työpaikat ovat keskittyneet harvoille paikkakunnille, kun taas tehtaiden raaka-aine sijaitsee ympäri Suomea.

– Käy helposti niin, että metsätalousvaltaiset kunnat jäävät heikkoon asemaan verrattuna tehdas- ja pääkonttoripaikkakuntiin.

Asiaan myös suopeasti suhtautuvan vasemmistoliiton kansanedustaja Pia Lohikoski sanoo MT:lle, että metsän sijaintikunnan voimakkaampi huomioiminen mahdollistaisi paremmin vihreän siirtymän vaatiman infrastruktuurin rakentamisen ja koulutuksen järjestämisen.

– Se mahdollistaa meidänkin kannattaman vihreän siirtymän vaatiman infrastruktuurin rakentamisen ja koulutuksen järjestämisen. Alueilla asuvat ihmiset hyötyisivät sen sijaan, että resursseja vain viedään käytettäväksi muualla.”