Ministeri Lintilä: Nationalismi on uhka taloudelle ja turvallisuudelle – "Pieni maa pärjää suurvaltojen sanelemassa maailmassa vain utopioissa"

Politiikka

Valtiovarainministeri Mika Lintilä (kesk.) ilmaisi syvän huolensa nationalismin leviämisestä puhuessaan suurlähettiläspäivillä Helsingissä.

Lintilän mukaan nationalismin aatteeseen verhottu voimistuva kriittinen suhtautuminen monenkeskiseen yhteistyöhön on uhka niin talouden, turvallisuuden kuin ilmastonkin näkökulmasta.

– On vaarallinen kehityssuunta, jos pikavoittojen populismi päästetään ohjaamaan ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa, hän sanoi.

Lintilän mukaan monenkeskisen järjestelmän tukeminen on Suomen kannalta erityisen tärkeää.

– Pieni maa pärjää suurvaltojen sanelemassa kahdenvälisten diilien maailmassa vain utopioissa, hän paalutti.

Lintilän mukaan yhteistyöhön ja monenkeskityyteen vannovien järjestelmien eduista täytyy pitää enemmän ääntä, jottei sulkeutumisesta ja protektionismista tule ratkaisua globaalin työnjaon ja digitalisaation kaltaisiin haasteisiin.

– Kansainvälisen talouden epävarmuuden kasvu korostaa ennakoitavan ja uskottavan kansallisen politiikan merkitystä.

Puheessaan Lintilä nosti esiin myös ilmastonmuutoksen torjuntaan liittyvät haasteet.

Ministerin mukaan hallitus aikoo tehdä EU-puheenjohtajuuskaudella laajaa vaikuttamistyötä, että kaikki maat kantaisivat oman vastuunsa ja ilmaston lämpeneminen saataisiin rajattua 1,5 asteeseen.

Suomi haluaa saada kaikki EU:n jäsenmaat sitoutumaan hiilineutraaliuteen vuoteen 2050 mennessä.

– Itse työskentelen erityisesti sen eteen, että ilmastonmuutoksen hillintä ja ilmastonmuutokseen sopeutuminen nostetaan valmisteluun osana talous- ja rahoitusagendaa, Lintilä kertoi.

Suomi pyrkii Lintilän mukaan viemään puheenjohtajuuskaudellaan päätökseen kestävän rahoituksen kokonaisuuden, jonka osana valmistellaan kestävän kehityksen sijoitusten luokitusjärjestelmä.