Leppä vaatii kaupalta toimia viljelijöiden ahdinkoon – "Puheiden perusteella ymmärrystä on, mutta teot puuttuvat"

Maatalous

Maatalouden ja sitä kautta suomalaisen ruuantuotannon tila on kriittinen, maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.) sanoo.

Maatalouden tuotantopanosten hinnat ovat nousseet rajusti, Tilastokeskus kertoi tiistaina.

Lannoitteet maksavat vuoden 2021 viimeisellä neljänneksellä yli tuplasti, energia kolmanneksen ja rehut reilun viidenneksen enemmän kuin vuotta aiemmin.

– Tuotantokustannukset ovat nousseet räjähdysmäisesti. Takana on huono satovuosi ja heikko kannattavuus jo alla. Nyt lopputulos on kestämätön, Leppä sanoi maa- ja metsätalousministeriön tiedotustilaisuudessa.

Leppä lupaa maatalouden avuksi sekä poliittisia toimia että markkinatoimia. Hän ei kertonut, mitä uudet poliittiset toimet voisivat olla.

– Käymme jatkuvasti keskusteluja siitä, mitä ovat ne toimet joilla tätä tilannetta helpotetaan. Neuvottelut ja valmistelu ovat vielä kesken. Mutta tarvitaan sekä poliittisia toimia että ennen kaikkea niitä markkinatoimia.

Leppä ei lupaile maataloudelle tukipakettia hallitukselta vaan korostaa, että ruokaketjun täytyy toimia reilummin alkutuottajalle.

– Summat ovat kokonaisuudessaan isoja, ja sen vuoksi tukipaketti, jos sellaisesta haluttaisiin puhua, olisi satojen miljoonien suuruinen – ja kaikki me tiedämme budjettiraamimme ja kehyksemme.

– Mutta töitä tehdään asian eteen, ja uskon että tässä päästään parempaan. Luotan siihen, että markkinat alkavat toimimaan paremmin.

Tukipaketti, jos sellaisesta haluttaisiin puhua, olisi satojen miljoonien suuruinen.

Jari Leppä

Tuottajan pitää saada tuotteestaan hinta, joka takaa kannattavuuden, Leppä korostaa.

– Otetaan esimerkiksi kananmuna. Suomessa on maailman turvallisin, puhtain kananmuna, joka on salmonellavapaa. Tällä hetkellä tuotantokustannukset ovat nousseet niin, että tarvittaisiin noin kaksi senttiä per muna lisää hintaa.

– Kysynkin, onko se liikaa? Ja itse vastaan, no ei todellakaan ole. Tämä on se mittaluokka, joka tiloilla on.

Leppä kertoo vaatineensa elintarvikeketjun osapuolilta neuvotteluita. Ketju ei toimi ministerin mukaan tavalla, jolla turvataan suomalainen omavaraisuus ja elintarvisektorin jatko.

– Tämä pitää kaikkien osapuolten ymmärtää.

– Puheiden perusteella ymmärrystä on, mutta teot puuttuvat vielä isolta osin sekä teollisuudelta että ennen kaikkea kaupalta, joka on aivan ylivertainen.

Lepän mukaan Suomessa on tehty maailmanennätys päivittäistavarakaupan keskittämisessä.

– Ei missään muualla ole näin keskittynyttä kauppaa. Uudessa-Seelannissa taitaa olla vähän tähän suuntaan.

Lepän mukaan kaupan ylivoima näkyy vallitsevassa epätasapainossa.

– Viljelijät ovat totaalisen ahdingossa tämän asian osalta. Tähän tullaan kyllä puuttumaan ja toimenpiteitä rakentamaan, niitä valmistellaan usealla sektorilla, Leppä vakuuttaa.