Leppä: Suden kannanhoidollinen metsästys voisi alkaa talvella 2021–2022 – Luke määrittelee nyt elinkelpoisen susikannan raja-arvon

Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä kannustaa kaikkia metsästäjiä aktiivisuuteen DNA-näytteiden keräämisessä ja TASSU-havaintojen tekemisessä.
Sudet

Suden kannanhoidollisen metsästyksen palauttaminen ottaa askeleita eteenpäin, maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.) kertoo.

Susikannan täytyy kuitenkin säilyä suotuisalla suojelutasolla. Tätä raja-arvoa määrittelee nyt Luonnonvarakeskus Luke maa- ja metsätalousministeriön toimeksiannosta.

– Oikeudellinen perusta metsästykselle löytyy suotuisan suojelun tason, eli elinkelpoisen susikannan raja-arvon määrittelystä. Jos raja-arvo ylittyy, metsästys voidaan sallia. Raja-arvon määrittely on nyt annettu tutkijoille tehtäväksi, Leppä toteaa Facebookissa.

– Ministeriössä valmistelu on viritetty niin, että jos kaikki etenee suunnitelmien mukaan, metsästys alkaa talvella 2021–2022, hän summaa.

Ministeri toteaa, että metsästykseen tarvitaan oikeudellisesti vahva malli, joka kestää tarvittaessa tuomioistuimissa. Malli on Lepän mukaan sama kuin Ruotsissa.

– Maaseudun ihmisten ja metsästäjien kannalta olisi laiha lohtu, jos metsästys valmisteltaisiin hutiloiden ja luvat kaatuisivat taas valituksiin.

Lepän oma näkemys on selvä.

– Tarvitsemme suden kannanhoidollisen metsästyksen takaisin. Metsästys on tärkeä osa muiden suurpetokantojemme säätelyä ja vahinkojen ehkäisyä. Se on susipolitiikkamme puuttuva palanen.

Leppä kannustaa nyt kaikkia metsästäjiä aktiivisuuteen DNA-näytteiden keräämisessä ja TASSU-havaintojen tekemisessä.

– Mitä vahvempi aineisto meillä on kanta-arviossa, sitä vahvemmalla pohjalla metsästyskin on. TASSU-lakoilla ampuu vain omaan nilkkaan.

Leppä muistuttaa, että tällä hetkellä ihmisarkuutensa menettäneiden, vahinkoa ja vaaraa aiheuttavien susien poistamiseen käytössä oleva keino on poliisin ja riistahallinnon poikkeusluvat.

– Viranomaisten tehtävä on huolehtia ihmisten turvallisuudesta. Susi kuuluu Suomen luontoon, muttei ihmisten pihoihin.

Suden kannanhoidollisen metsästyksen palauttaminen ottaa askeleita eteenpäin. Oma näkemykseni on selvä: Tarvitsemme…

Julkaissut Jari Leppä Tiistaina 17. marraskuuta 2020

Keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko kommentoi Lepän susilinjausta Facebookissa.

–Metsästys voisi alkaa jo talvella 2021–2022, jos kaikki onnistuu. Keskustan kanta on selvä: haluamme suden metsästyksen takaisin.

Saarikko muistuttaa, että susien aiheuttamat huolet ja vahingot ovat kasvussa.

– Liian moni perheenjäsenen veroinen metsästyskoira on joutunut suden syömäksi tänä syksynä. Metsästäjien ja koiraharrastajien viesti pitää ottaa vakavasti. Susi kuuluu luontoomme, rajojen asettaminen on ihmisen tehtävä. Vaaraa ja vahinkoa aiheuttavat sudet on voitava poistaa.

– Taivalkoskelainen valtuutettumme summasi: Pedot eivät kuulu pihoille, eivätkä koirat kuulu susille. Olen samaa mieltä.

Susien aiheuttamat huolet ja vahingot ovat kasvussa. Liian moni perheenjäsenen veroinen metsästyskoira on joutunut suden…

Julkaissut Annika Saarikko Keskiviikkona 18. marraskuuta 2020

Susikeskustelu jatkuu tänään eduskunnassa. Lähetekeskustelussa on kansalaisaloite suden kannanhoidollisen metsästyksen aloittamisesta ja susivahinkojen estämisestä.