Kärnä: "On hieno juttu, että suden kannanhoidollinen metsästys on luvattu palauttaa"

Sudet

Keskustan kansanedustaja, maa- ja metsätalousvaliokunnan jäsen Mikko Kärnä on tyytyväinen maa- ja metsätalousministeriön ilmoitukseen, jonka mukaan suden kannanhoidollinen metsästys kyetään taas aloittamaan vuonna 2022.

Kärnä korostaa, että nyt on kiinnitettävä erityistä huomiota suotuisan suojelutason määrittelyyn.

– Jokainen näkee, että tällä hetkellä suojelutaso ei ole suotuisa. Aivan liikaa metsästyskoiria ja tuotantoeläimiä joutuu susien suuhun ylisuuren kannan vuoksi. Lisäksi häirikkösudet piinaavat ihmisiä monilla alueilla. On aivan selvää, että ylimääräiset sudet on ammuttava pois kuleksimasta.

Kärnän mielestä on hieno juttu, että kannanhoidollinen metsästys on luvattu palauttaa.

Hän toteaa, että vuoden 2021 osalta tilanne on kuitenkin harmillinen.

– Koska kannanhoidollista metsästystä ei mitä ilmeisimmin saada vielä ensi vuonna käyntiin, on se hoidettava myöntämällä ennätysmäärä poikkeuslupia susien tappoon. Ihmisten on myös hyvä tiedostaa, että mikäli susi uhkaa välittömästi omaa, koiran tai muun kotieläimen henkeä tai terveyttä, on se mahdollista ampua siihen paikkaan ilman rangaistusta.

Kärnä huomauttaa, että asiasta on ennakkotapaukset oikeudesta.

– Suomi on edelleen oikeusvaltio, jossa omaa henkeään sekä omaisuuttaan saa suojella.

Tästä pitäisi Kärnän mielestä viranomaisten tiedottaa kansalaisille selkeäsanaisesti.

– Lisäksi aion ottaa poliisiasiain neuvottelukunnassa esille, että eri alueille nimetyt ”susipoliisit” on saatava osallistumaan häirikköpetojen poistoon yhdessä metsästäjien kanssa eikä vain kyttäämään metsästäjien tekemisiä.