Juha Sipilän ronski susikommentti oli "valtava pettymys" Pertti Salolaiselle – "Juha! Suomeen mahtuu hyvin nykyiset vaivaiset n. 300 sutta"

Sudet

Luonnonsuojelijana tunnettu kokoomuksen konkaripoliitikko, ministeri Pertti Salolainen ihmettelee ex-pääministeri Juha Sipilän (kesk.) kommenttia susista.

– Minun ei onneksi enää tarvitse miettiä liian tarkkaan sanomisiani. Susille nappi otsaan vaan, Sipilä pamautti keskustan Pohjois-Pohjanmaan piirin kokouksessa lauantaina, kun puheenaiheena oli suden kannanhoidollinen metsästys.

Salolainen ei peittele pettymystään Sipilän sanomisiin. Salolainen kertoo pitäneensä Sipilää tolkun miehenä.

– Nyt hänen lausumakseen kerrottu ”susille nappi otsaan vaan” on valtava pettymys jota en häneltä olisi uskonut, hän kirjoittaa Twitterissä.

– Juha! Suomeen mahtuu hyvin nykyiset vaivaiset n. 300 sutta, Salolainen lähettää terveisensä Sipilälle.

Salolainen jakaa Twitterissä huolen siitä, että jos susilauma hajotetaan metsästämällä, seurauksena voi olla yksinäisiä erakkoja.

– Muutama vuosi sitten kehnot metsästäjät ampuivat alfayksilöitä ja jopa pantasusia. Seurauksena kurittomuus ja kokemattomia susia, hän varoittaa.

Luonnonvarakeskuksen (Luke) kanta-arvion mukaan susia oli Suomessa viime maaliskuussa 90 prosentin todennäköisyydellä 216−246 yksilöä. 

Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.) kertoi keskiviikkona, että suden kannanhoidollisen metsästyksen palauttaminen ottaa askeleita eteenpäin.

Susikannan täytyy kuitenkin säilyä suotuisalla suojelutasolla. Tätä raja-arvoa Luke määrittelee nyt maa- ja metsätalousministeriön toimeksiannosta.

– Oikeudellinen perusta metsästykselle löytyy suotuisan suojelun tason, eli elinkelpoisen susikannan raja-arvon määrittelystä. Jos raja-arvo ylittyy, metsästys voidaan sallia. Raja-arvon määrittely on nyt annettu tutkijoille tehtäväksi, Leppä toteaa Facebookissa.

– Ministeriössä valmistelu on viritetty niin, että jos kaikki etenee suunnitelmien mukaan, metsästys alkaa talvella 2021–2022, hän summaa.

 Eduskunta käy myös keskiviikkona lähetekeskustelun kansalaisaloitteesta, joka vaatii suden kannanhoidollisen metsästyksen aloittamista ja susivahinkojen estämistä.

Kommentit (7)

 • Lukija21

  ilman muuta susia pitää suojella, kunhan vain pysyvät poissa Salolaisen kulmilta.

 • Lukija90

  Kaupunkipoika ja maalaispoika erottuvat tässä hyvin. Teoria ja käytäntö. Vihreät ja ylipäätään kaupunkilaiset voisivat tulla maaseuduille turvaamaan pikku koulukkaita susilta ja ihan siihen pihapiiriin asti. Esim. 2 viikkoa per jäsen pimeillä pitkillä huonoilla teillä het aamusta ja toki pitkin päivää iltaan asti. Myös lasten iltaharrastukset päälle. No, ”ei mulla muuta”.

 • Lukija26

  Kyllä Salolainen puhuu nyt asiaa ,josta Hän on käytännön elämässä täysin pihalla . Juuri haastattelin vanhaa poronkasvattajaa Lapista (75v.vanhaa kansakoulukaveriani ). Hän sanoi ,että vasoja on nyt erittäin vähän . Luminen talvi ja eritoten sudet ovat syöneet kantavia vaatimia (poroja ) erittäin paljon Lapissa . Petojen kasvun myötä nämä erityisesti sudet ,ahmat ja karhut ,ovat näitä porokarjaa tappaneet erittäin paljon . On kysymys porotaloudesta elävistä ihmisistä ja Heidän elinmahdollisuuksistaan kun petokanta kasvaa liian suureksi ? Entinen pääministerimme Juha Sipilä on taas kerran oikeassa ,kuten on ollut monessa muussakin asiassa ,kun talouttamme ja työllisyyttämme hoidettiin Hänen pääministerikautenaan(2015- 2019) erittäin onnistuneesti yhdessä (Kok) ja (ps/sin) kanssa . Meillä on liikaa yhden asian liikkeitä Suomessa ,joka vaikeuttaa myös ”työllisyysatettamme ” sitä Ei vain tahdota saada ylös millään,muiden pohjoismaiden tasolle nyt se oli (71,6 %)ttia viimeinen tieto . Sipilän Hallitus pääsi (72,5 % )ttiin ja sai jopa tasapainottettua tulot ja menot lähes kohdalleen loppuaikana . Jokainen päätös tai päättämätön asia on jostakin pois . ”Koronan” onnistumisen myötä on Hallituksen voitava tehdä ratkaisuja jotka nostavat optimaalisesti myös tehdä työn – ja yrittämisen kautta toimia täällä Suomessa . Ilman jatkuvia lisätalousarvioita . Hyvä esimerkki on ”avohakkuut ” ,silloin koko metsätalouden selkäranka katkeaa lopullisesti Suomessa . Yksityiset metsätalouden hoitajat ja myös porotaloudesta elävät puhumattakaan matkailusta Lapissa ,ovat panostaneet omiin yrityksiinsä ,monesti koko omaisuutensa . Ei ole muuta mahdollisuutta . Myös leipä pitää Hankkia kovalla työllä ,jos painotamme vain näitä asioita ,jotka voidaan hoitaa tasapainoisesti ilman liikaa kiirehtimistä ,lopputulos tulee koko Suomen edun mukaisesti hoidettua . Ilmastotavoite on yksi asia ,jota kannattaa seurata miten naapurimaat sitä vievät eteenpäin ?

  Seppo Kotaniemi
  Keski-Suomi – Äänekoski .

 • Lukija52

  ”valtava pettymys”, voiturkanen näitä ns suojelijoita, kun sellainen tekopyhyys paistaa tuollaisista kommenteista!
  Salolaisen luonnonsuojelu ei ole saanut minulta ymmärrystä sen jälkeen kun sama mies vastusti Pallaksen hotellihanketta aikoinaan aivan henkeen ja vereen ainoastaan vain sen vuoksi kun hän kävi siellä lomallaan. Pallas olisi pitänyt säilyttää ulkomuseona vain sen takia että muistot jostakin kaukaisesta olisi säilynyt kuin joskus hyvinä aikoina. Luonnonsuojelu on niin mukavaa kun se ei koske itseään mitenkään, mutta otsikoita tulee ja paita pysyy kirkkaan valkeana.
  Susi on lapsille pelottava eläin, jopa lastensadut varoittaa isosta pahasta sudesta.

 • Lukija69

  Pertti Salolainen: Onko tärkeämpää suojella susia vai ihmisiä? Niin, ei tämä muuta tarkoita. Kaikki muu on luonnosta etääntyneen stadilaisen puhetta.

 • Lukija64

  Se kai on selvää, ettei susi Suomesta ampumalla (nappi otsaan) tai muuten sukupuuttoon kuole. Siitä on kokemuksia jo siltä ajalta, kun tapporahaa maksettiin. Jos reviiri ”vapautuu”, uusi lauma tulee tilalle hyvinkin pian. Ja kun laumoja tulee riittävästi ne valtaavat uusia reviirejä sieltä, mistä ruokaa (kauriita, peuroja, hirviä, lampaita(!), vasikoita(!), koiria(!), kissoja(!) jne) helposti löytyy. Ja sitähän löytyy nykyisellään läheltä asututuksia.
  Kun kantaa supistetaan, supistusta ei pidä rajoittaa pelkästään näihin häirikköyksilöihin tai muuten vaan yksin tiedusteluretkellä oleviiin veitikoihin.
  Susi ei ole lemmikki, oppivainen peto se kyllä on-luonnostaan !

Voit kommentoida kirjauduttuasi palveluun. Tarvitset kirjautumiseen Suomenmaa-tunnuksen