Kysely: Puolet suomalaisista pitää työelämän epävarmuutta syynä syntyvyyden laskuun
Nykyajan työelämän epävarmuutta pidetään yleisimmin syynä suomalaisten lastenteon hiipumiseen, kertoo viestintätoimisto Aivelan teettämä kyselytutkimus. Noin 52 prosenttia vastanneista piti turvatonta työelämää yhtenä kärkisyynä syntyvyyden laskuun.
Vaikka maailmanlaajuisesta ilmastonmuutoksesta on puhuttu tänä syksynä paljon, sen ei uskottu olennaisesti vähentävän ihmisten halukkuutta lasten hankkimiseen. Vain 8 prosenttia vastaajista nosti sen kolmen tärkeimmän syyn joukkoon.
46 prosenttia vastaajista arvioi, että synnytysikäiset suomalaiset haluavat keskittyä työhön, ystäviinsä ja matkusteluun. Noin kolmasosan mielestä suomalaiset pelkäävät, että lasten tekeminen ja kasvattaminen on taloudellisesti liian raskasta.
– Kysely antaa voimakkaan viestin siitä, että suomalainen panostaa nykyään töihin, joko omasta halustaan tai olosuhteiden pakosta. Normaalia 8–16-työtä ei enää välttämättä saa, vaan tarjolla voi olla ainoastaan osa-aikaisia töitä tai silpputöitä sieltä täältä. Niiden varaan on vaikeaa suunnitella edes seuraavaa kuukautta, saati sitten lapsen hankintaa, kertoo tutkimusprofessori Mika Gissler Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta (THL) tiedotteessa.
Kyselyssä tiedusteltiin myös sitä, miten hyvinvointiyhteiskunnan palvelut voidaan varmistaa tulevaisuudessa, kun väestö vanhenee. Suosituimmat ratkaisuvaihtoehdot olivat 40 prosentin kannattama työaikajoustojen lisääminen yrityksiin ja lapsiperheiden verojen laskeminen, jota puolsi 36 prosenttia vastaajista. Perustulon tai kansalaispalkan käyttöönotto ja työperäisen maahanmuuton lisääminen pääsivät keinojen kärkikolmikkoon noin kolmasosalla.
Kyselyyn vastasi tuhat suomalaista, jotka olivat 18–75-vuotiaita. Otos edustaa suomalaista aikuisväestöä. Vastaajia pyydettiin kertomaan kolme tärkeimmäksi katsomaansa syytä syntyvyyden laskuun ja kolme keinoa, joilla sen aiheuttamaan kestävyysvajeeseen kannattaisi vastata.