Kokoomus eurovaalien voittaja kolmella meppipaikalla – keskustan paikkamäärä putosi kahteen

Keskustan läpimenijät ovat Mauri Pekkarinen ja Elsi Katainen
Eurovaalit

Vihreät teki historiansa parhaan eurovaalituloksen tasan 16 prosentin kannatuksella. Puolue saa yhden meppipaikan lisää saaden parlamenttiin kaksi euroedustajaa.

Vihreät ovat kannatuksessa eurovaalien kakkonen heti kokoomuksen jälkeen. Tähän asti vihreiden paras eurovaalitulos on ollut 13,4 prosenttia äänistä vuonna 1999, viisi vuotta sitten vihreät sai 9,3 prosentin äänisaaliin. 

Suurin puolue on edelleen kokoomus, joka piti kolme paikkaansa 20,8 prosentin kannatuksella.

SDP on kannatuksessa kolmantena 14,8 prosentin kannatuksella. Demarit pitivät kaksi paikkaansa.

Perussuomalaiset ja keskusta ovat kannatuksessa muutaman desimaalin päässä toisistaan vajaan 14 prosentin kannatuksella. Perussuomalaisten lopullinen äänisaalis oli 13,8 prosenttia, keskustan 13,5 prosenttia, Molemmat saivat läpi kaksi euroedustajaa, eli keskusta menetti yhden meppipaikan.

Vasemmistoliitto ja RKP ovat saamassa yhden edustajan kumpikin 6–7 prosentin kannatuksella. Vasemmistoliiton paikan vei Silvia Modig. RKP:n meppi on Nils Torvalds.

Keskusta on vaalien selvästi suurin häviäjä kuuden prosenttiyksikön kannatuksen menetyksellä edellisiin eurovaaleihin verrattuna. Puolueen läpimenijät ovat Mauri Pekkarinen ja Elsi Katainen.

– Ei tappiota voi kääntää voitoksi. Ehkä oli realismia ja odotustenkin mukaista, että kaksi paikkaa tuli, keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä sanoi puolueen vaalivalvojaisissa Apollonkadulla.

– Tietenkin aina paikan menetys on iso pettymys, mutta huonosti menneiden eduskuntavaalien jälkeen se, että pidetään kaksi paikkaa, on kyllä meidän superhyvien ehdokkaidemme ansiota. He ovat tehneet erinomaisen kampanjan, Sipilä totesi.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo oli tyytyväinen puolueen vaalitulokseen. Kokoomuksesta europarlamenttiin näyttävät jäävän nykyiset mepit Henna Virkkunen, Petri Sarvamaa ja Sirpa Pietikäinen.

Orpo uskoo kokoomuksen onnistuneen asemoitumaan vastavoimaksi niille, jotka haluavat heikentää ja hajottaa Euroopan unionia.

Erityisen mielissään puheenjohtaja on suuresta erosta seuraaviin puolueisiin ja huomauttaa, ettei ole aiemmin nähnyt näin suuria prosentuaalisia eroja. Hänen mielestään EU-vaalien äänisaaliiseen täytyy olla tyytyväinen huhtikuisten eduskuntavaalien myötä muuttuneessa Suomen poliittisessa kentässä.

Vihreiden puheenjohtaja Pekka Haavisto juhlii sekä puolueen saamaa lisäpaikkaa EU-parlamenttiin että vihreiden puolueiden menestystä muissa EU-maissa. Ääntenlaskun tämänhetkisen tilanteen mukaan vihreät on saamassa Suomesta kaksi meppiä, Heidi Hautalan ja Ville Niinistön.

Vihreät puolueet ovat menestyneet hyvin esimerkiksi Saksassa, Ranskassa ja Irlannissa. Haavisto iloitsee erityisesti siitä, että vihreiden ryhmä näyttää kasvavan EU-parlamentissa.

SDP:n Antti Rinne pitää puolueen tulosta melko kovana, vaikka lisäpaikka EU-parlamenttiin ei toteutunut. Vielä ennakkoäänten tullessa vaikutti siltä, että SDP olisi saanut yhden lisäpaikan, mutta ääntenlaskun edetessä puolueen paikkamäärä kääntyi kahteen.

Puheenjohtaja Rinne korostaa, että SDP haluaa tehdä yhteistyömyönteistä politiikkaa eli rakentaa ja vahvistaa Eurooppaa.

SDP:n läpimenijät ovat Eero Heinäluoma, Miapetra Kumpula-Natri.

Perussuomalaiset saivat EU-parlamenttiin kaksi edustajaa, Laura Huhtasaaren ja Teuvo Hakkaraisen. Puheenjohtaja Jussi Halla-aho totesi, että kolmannen paikan mahdollisuus tiedettiin ennalta niukaksi.

Vaaleissa valittiin nyt kolmetoista europarlamentaarikkoa Suomesta. Naisilla oli vahva ote, sillä EU-parlamenttiin nousi Suomesta seitsemän naista ja kuusi miestä.

Britannian EU-eron jälkeen parlamentaarikkojen määrä kasvaa vielä yhdellä. Tuolloin parlamenttiin nousee Suomesta se ehdokas, joka on sijoittunut ehdokkaiden vertausluvuissa sijalle 14.

Tässäkin kisassa vihreät pärjäsivät sunnuntaina, sillä kahden nyt valitun vihreän europarlamentaarikon lisäksi tämän 14:nnen sijan nappasivat vihreät. Sijalle punnersi tiukan kisan jälkeen vihreiden Alviina Alametsä.

Uutinen päivitetty kauttaaltaan 26.5. klo 23:46.