Keskustan puoluesihteeri: Meppipaikan menetys oli pettymys, mutta tulos pahimpia pelkoja parempi

Eurovaalit

Keskustan puoluesihteeri Riikka Pirkkalainen luonnehtii eurovaalitulosta kaksijakoiseksi.

Apollossa keskustan tulosillassa ilmassa oli sekä pettymystä, mutta myös pientä tyytyväisyyttä. Pahimmat ennusteet povasivat keskustan paikkamäärän putoamista yhteen, mutta tältä vältyttiin. Paikkamäärä tippui kolmesta kahteen.

– Jos ajatellaan realistisia odotuksia eduskuntavaalien ja kannatusmittausten jälkeen, niin siihen sopeutettuna tulokseen on pientä tyytyväisyyttä.

Neljä puoluetta sai kukin kaksi parlamenttipaikkaa ja yksi kolme. Pirkkalainen katsoo, että europarlamenttivaaleissa on jatkumassa sama puoluekentän muutos, joka nähtiin jo eduskuntavaaleissa. Hän myös arvioi, että eduskuntavaalien tulos heijasteli eurovaaleihin.

Pirkkalainen arvioi äänestysprosentin nousun 42,7 prosenttiin hyödyttäneen kokoomusta sekä vihreitä.

Keskusta sai kaksi mappiä. Elsi Katainen saa jatkokauden ja hänen seurakseen nousee keskustakonkari Mauri Pekkarinen. Pirkkalainen arvioi, että puolue on saamassa näkyvät ja osaavat euroedustajat.

– Elsi näyttää päässeen hyvin vauhtiin Euroopan parlamentissa. Hänellä on ollut maatalous- ja aluekehitysvaliokunnat.

– Mauri on valtavan kokenut ja hänellä näyttää olevan kova luottamus myös suomalaisten keskuudessa. Hän on varmasti vahva meppi.

Seuraavalla parlamenttikaudella pöydällä on merkittäviä päätöksiä, kuten maataloustukiuudistus.

– Me olemme pitäneet vahvasti EU:n maatalouspolitiikan ja aluekehityspolitiikan puolta. Niiden kautta saamme jäsenmaksutuloja palautettua omaan käyttöön. Nyt jää nähtäväksi, millä tavalla näihin suhtaudutaan, kun keskustan painoarvo putoaa.

Pirkkalainen viittaa kokoomuslaisiin, joiden maatalous- ja metsäkannat ovat vaihdelleet meppikohtaisesti ja vihreisiin, joilla on puolestaan omat painotuksensa.

– Se on mielenkiintoisin kysymys, kun vihreiden ryhmä kasvaa Euroopan parlamentissa, että millaisia muutoksia se tuo mukanaan.

Korjattu puolueiden paikkamäärää muotoon: Neljä puoluetta sai kukin kaksi parlamenttipaikkaa ja yksi kolme.