Kokoomuksen Vestman tyrmää sähköautojen verotuksen eriyttämisen sukupuolen perusteella hölynpölynä: "Liikennepolitiikkaan ei pidä sotkea woke-hullutusta"

Liikennepolitiikka

Kokoomuksen kansanedustaja Heikki Vestman antaa täystyrmäyksen ympäristöministeriön kirjauksille, joissa ehdotetaan sähköautojen verotuksen eriyttämistä sukupuolen perusteella.

– Liikennepolitiikkaan ei pidä sotkea woke-hullutusta. Sähköautot ja muut puhtailla käyttövoimilla kulkevat ajoneuvot vähentävät päästöjä ihan riippumatta siitä, mitä sukupuolta tai enemmistöä tai vähemmistöä autoilija edustaa. Myöskään verotukseen ei kuulu identiteettipolitiikka. Silppuriin tällainen hölynpöly, Vestman vaatii tiedotteessaan.

Ministeriön lausunnoille julkaiseman ilmastopolitiikan suunnitelmaluonnoksen mukaan ”naiset ovat julkisen liikenteen osalta suurempi ryhmä, joten jos näiden saatavuutta parannetaan, se vaikuttaa aluksi erityisesti naisiin ja heidän joukostaan erityisesti nuoriin, maahanmuuttajataustaisiin ja eläkeläisiin”.

– Yhtäältä ongelmaksi nähdään se, että miehet autoilevat naisia useammin, mutta toisaalta julkisen liikenteen kehittäminen halutaan kohdistaa ensisijaisesti muihin ryhmiin. Onko hiilineutraalisuuteen todella siis tarkoitus pyrkiä siten, että juuri miesten ja enemmistöjen liikkumista vähennetään? Tämä on väärin: ei kenenkään liikkumista pidä vähentää, vaan päästöjä, Vestman painottaa.

Yhdenvertaisuuden arvioimiseksi ympäristöministeriössä järjestettiin kaksi työpajaa yhdenvertaisuuden asiantuntijatahoille.

Heikki Vestmanin mukaan on erikoista, ettei suunnitelmassa nouse lainkaan esille se, että autoilu itsessään edistää kahden hengen talouksissa molempien perheenjäsenten mahdollisuuksia käydä töissä.

– Auto on itsessään suuri tasa-arvoteko. Paitsi sukupuolten tasa-arvon, myös Suomen alueellisen tasa-arvon näkökulmasta. Auto on ajasta ja paikasta riippumaton tapa liikkua ja näin joustavuudessaan ylivertainen. Lähes asuinpaikasta riippumatta auton avulla kumpikin vanhempi voi saavuttaa työn ja lapset mieluisat harrastukset, hän kertoo.

Vestman suosittelee autoa myös radikaali-intersektionaalisille feministeille.

– Oma auto on takuuvarmasti henkisesti turvallinen tila. Sinne voi jokainen vapaasti valita keskustelukumppaninsa, halutessaan saa olla myös yksin mielipiteineen, Vestman päättää.