Kohuedustaja Turtiainen yllytti kansalaistottelemattomuuteen ja tyrmistytti vanhuspuheillaan – ravintoloiden sulkemislaille myrskyisä avaus eduskunnassa

Eduskunta

Keskustelu hallituksen eduskuntaan kiikuttamasta ravintoloiden sulkemislaista lähti erikoisille urille jo alkumetreillään.

Heti lain esitelleen työministeri Tuula Haataisen (sd.) jälkeen pönttöön päässyt edustaja Ano Turtiainen lyttäsi koronarajoitukset sellaisin kannanotoin, että ministerit ja edustajat joutuivat joukolla siivoamaan jälkiä.

Koronadenialismia ja omintakeista bodaussalien antikommunismia yhdistellyt edustaja vertasi koronaa kausiflunssaan ja katsoi koronan tappavan vanhuksia ja perussairaita, ”jotka muutenkin pian kuolisivat”.

– Ikään kuin ennen koronaa ihmisillä olisi ollut iankaikkinen elämä täällä maanpäällä, Turtiainen vinoili.

Turtiaisen mielestä hysteriaa on lietsottu ja lietsotaan ikään kuin kansan keskuudessa olisi joku rutto.

– Toisaalta niin onkin ja sen nimi on uuskommunismi.

Perussuomalaisista viime viikolla potkut saanut edustaja katsoi, että vastuuta on turha piiloutua maskin taakse.

– Jos eduskunta ei torppaa tuota hallituksen esitystä, minä en voi mitään muuta kuin antaa täyden tuen kansalaistottelemattomuudelle tässä asiassa.

Turtiaisen mukaan poliisilaitokset eivät voisi tehdä mitään, jos yrityksetkin päättäisivät yhdessä jatkaa toimintaansa normaalisti.

– Siinä voi poliisilta hiukset harmaantua, ennen kuin ehtivät tuhansia uhkasakkoja määräilemään.

Keskustan Katri Kulmuni huomautti, että kun lainsäätäjä alkaa eduskunnan istuntosalista kannustaa kansalaistottelemattomuuteen, on menty jonkinlaisen rajan yli.

– Ja toivon, että tämä jää sitten poikkeuksellisena puheenvuorona eduskunnan historiaan eikä leviä sen laajemmalti. Meidän tehtävämme on säätää lakeja, Kulmuni paalutti.

Monien edustajien tavoin myös perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) oli Turtiaisen puheesta tyrmistynyt.

– Haluan sanoa, että ei me voida täällä päättää, kenen ihmisen pitää kuolla ja kenen ei. Minusta tuntui todella pahalta, että te annoitte ymmärtää, että ikäihmiset kuolisivat muutoinkin.

Kiuru muistutti, että valtiovallan tehtävä on varmistaa, että kriisin keskellä suojellaan terveyttä ja elämää.

– Pidän kyllä sellaisena karvat nostattavana puheenvuorona sitä, jossa annetaan ymmärtää, että ihmiset kuolisivat kuitenkin.

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen korosti, että keskustan mielestä henki ja terveys on aina kaikista suurin arvo ja oikeushyvä yhteiskunnassa.

– Ja kaikkien ihmisten — niin nuorten, vanhojen, vammaisten, rikkaiden kuin köyhien, kaikkien — henki ja terveys on yhtä arvokas, ja se on meidän länsimaisen oikeusjärjestyksen ja yhteiskunnan perusta.

Kurvinen sanoi olevansa myös henkilökohtaisesti sitä mieltä, että vanhojen ja perussairaiden ihmisten suojeleminen koronalta on myös kristillisen etiikan ja lähimmäisenrakkauden mukaista.

Myös vasemmistoliiton Merja Kyllönen muistutti, että elämää ja terveyttä on suojeltava aina.

– Kyllä täytyy sanoa, että paljon on elämän varsitiellä kuullut, mutta kollega Turtiaiselta tämä puheenvuoro, jossa hän kuvasi olevansa autuas kuolemanenkeli kertomaan sen, että kuolee, kuka kuolee, epidemialle ei tarvitse sen kummemmin tehdä mitään, kylmäsi todellakin.

Hallituksen esityksellä ravintolat ja muut ravitsemusalan yritykset suljettaisiin kolmeksi viikoksi 28. maaliskuuta saakka.

Sulun on tarkoitus alkaa ensi maanantaina. Se ei koske esimerkiksi vanhainkotien ruokaloita tai henkilöstöravintoloita, jotka eivät ole auki muille asiakkaille.

Ravintolat ja kahvilat voisivat sulun aikana myydä noutoannoksia suoraan asiakkaille tai toimittaa niitä joko itse tai lähettipalvelujen välityksellä asiakkaalle.

Lain sisältö olisi käytännössä sama kuin viime keväänä, jolloin ravintolat suljettiin vastaavalla tavalla.

Kommentit (6)

 • Lukija9

  Eikös tämä Turtiainen valittu eduskuntaa Perussuomalaisten edustajana ja listtoilta?

  • Lukija67

   Keskusta tulee hyväksymään polttoaineiden 70 centin korotuksen

   • Lukija64

    Eikä ! Nehän lupasivat 71 centtiä. Kyllä Kepu pettää aina, ei nykyään mihinkään voi luottaa !
    On se hyvä juttu, että sitä oppivelvollisuusikärajaa nostetaan.

 • Mustikka

  Oli oikein, että erotettiin Perussuomalaisista. Eipä taida olla ensi kaudella puhumassa. Kannattaisi Turtiaisenkin kuunnella mitä Biden sanoi koronasta: amerikoissa korona tappanut enemmän ihmisiä kuin kuoli ensimmäisessä- ja toisessa maailmansodassa sekä Vietnamin sodassa yhteensä.

 • Lukija90

  Anon Anolle hyvää vointia ja parempia,inhimillisempiä puheita,kun osais lopettaa ensin voimanoston tarvitsemat sekoittavat ”ravinteet” ja tulla kepun pöytään syömään terveellistä suomiruokaa kotoisalle lähiJuvalle. Talo tarjoaa!

 • Lukija67

  Taas suomen kirkasotsat joukko pöyristyvät

Voit kommentoida kirjauduttuasi palveluun. Tarvitset kirjautumiseen Suomenmaa-tunnuksen