Keskustan Mattila näkee Mäenpään retoriikassa jälkiä natsi-Saksasta – "Kyllä pitää olla joku roti siinä, mitä kansanedustaja päästelee suustaan"

Eduskunta

Keskustan eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Hanna-Leena Mattila puuttui eduskunnassa kovin sanoin perussuomalaisten Juha Mäenpään syytesuojan purkupyyntöön johtaneeseen vieraslajiheittoon.

– Kyllä pitää olla joku roti siinä, mitä kansanedustaja päästelee suustaan. Ei voi olla niin, että voi möläytellä mitä tahansa edustajan sananvapauteen vedoten. Entisenä historianopettajana suorastaan kammoksun edustaja Mäenpään käyttämää retoriikkaa, sillä siinä on samankaltaisuutta sen kanssa, mikä oli yleistä 30-luvun Saksassa, Mattila sanoi eduskunnan keskustelussa Mäenpään syytesuojan purkupyynnöstä.

Mattila huomautti, että valtakunnansyyttäjän mukaan kansanedustaja Mäenpää on rinnastanut turvapaikanhakijat ja muslimit vieraisiin kasvilajeihin ja on puhunut niiden torjunnasta.

– Hänen mukaansa Mäenpään lausumat voidaan ymmärtää myönteisenä suhtautumisena kyseessä olevien ihmisryhmien hävittämiseen, joka täyttää rikoslaissa rangaistavaksi säädettävän tunnusmerkistön.

Mattilan mukaan eduskunnan tehtävänä ei ole ottaa kantaa syyllisyyteen, mutta eduskunta joutuu kuitenkin jollain tavoin ottamaan kantaa siihen, onko puheena oleva kansanedustajan menettely ollut sellainen, että se ylipäätään voi olla aiheena syytteelle tuomioistuimessa.

Mattilan mukaan perjantaina käytävän äänestyksen lopputulos on jo tiedossa.

– Syytettä ei tulla koskaan nostamaan, koska edustajan asettaminen siihen edellyttäisi viiden kuudesosan määräenemmistön eduskunnassa. Syytteen nostamisen torppaamiseen riittää yksin perussuomalaisten ryhmän edustajien määrä.

Mattila sanoi olevansa koko episodista surullinen, koska se ei tule edistämään fiksumpaa keskustelukulttuuria eduskunnassa.

– Päinvastoin pelkään sen luisuvan uusille alhaisemmille tasoille.

Mattilan mielestä parasta olisi, että aikuisilla ihmisillä olisi ”holtti omissa puheissaan”, mutta tarvittaessa siihen pitäisi pystyä puuttumaan myös järeämmillä keinoilla.

– Kansanedustajan jos kenen pitäisi osoittaa vakaata ja arvokasta käytöstä. Vuoden takainen lausahdus ei ilmentänyt sitä millään muotoa.