Keskustan Kemppi: Lapsettomuushoitoja ja adoptiota helpotettava vauvahaaveiden tukemiseksi

Lapsettomuus

Keskustan kansanedustaja Hilkka Kemppi sanoo, että politiikalla tulee kyetä vastaamaan perheiden lapsilukutoiveiden toteutumiseen.

– Mikään ei ole tärkeämpää, kuin perhehaaveissa tukeminen niin pitkälle kuin se on mahdollista. Hedelmöityshoitoihin pääsyä on helpotettava riittävistä resursseista huolehtimalla. Myös vaihtoehtoisia tapoja saada perhe tulee rohkeasti tarjota jo varhain muun muassa kotimaisia ja kansainvälisiä adoptioita helpottamalla. Perheiden lapsilukutoiveen tukeminen ratkaisee syntyvyyden suunnan, Kemppi tiivistää kannanotossaan.

Kempin mukaan hallitus on tukenut lapsiperheitä tällä hallituskaudella useilla eri toimilla, mutta lapsettomuuden yllättäessä ei ole onnistuttu tukemaan perheitä riittävästi.

– Lapsettomuushoitoja on saatava yhdenvertaisesti kotikunnasta riippumatta. Tällä hetkellä kunnallisella puolella jonot vaihtelevat valtavasti esimerkiksi yliopistosairaaloiden välillä. Tampereella palveluiden piiriin saattaa päästä heti, Turussa jonot ovat yleisiä ja Uudellamaalla joskus jopa rajoitettiin hoitojen määrää. Lapsettomuushoitoihin pääseminen ei saa olla kiinni postinumerosta.

Kemppi toteaa, että tietoa lapsettomuushoidosta ei myöskään ole riittävästi tarjolla.

– Monella perheellä saattaa olla käsitys, että saadakseen hoitoja on mentävä yksityiselle puolelle kymppitonni taskussa. Kunnallisella puolella hoidot tehdään poliklinikkamaksujen hinnalla, joten sen tulee näyttäytyä aitona vaihtoehtona jokaiselle, joka haaveilee lapsesta, muttei voi sitä itse saada, Kemppi lisää.