Keskustalla on vaaran paikka, Kääriäinen varoittaa MustReadissa: ”Apupuolueesta voi hyvin helposti kiepsahtaa pienentyvään, supistuvaan kierteeseen”

Keskustan kustannuksella tapahtuva ”alueiden kosto” huolestuttaa konkaria
Keskusta

Eduskunnan jättänyt keskustakonkari Seppo Kääriäinen uskoo, että keskustan eduskuntaryhmä haluaa häivyttää puolueeseen iskostuneen oikeistolaisen leiman menemällä hallitukseen SDP:n ja vasemmistoliiton kanssa.

Hallitusvastuu tarjoaa keskustalle suuria mahdollisuuksia, mutta toisaalta se on myös iso riski, Kääriäinen toteaa verkkomedia MustReadissa .

Hallitukseen menossa Kääriäistä huolestuttaa keskustan mahdollinen muuttuminen apupuolueeksi, joka peesaa tulevaisuuden hallituksissa muita puolueita vuorotellen.

– Apupuolueesta voi hyvin helposti kiepsahtaa pienentyvään, supistuvaan kierteeseen ja siitä merkityksettömään asemaan maan politiikassa.

Keskustan vahva asema 1990- ja 2000-luvuilla perustui määrätietoiseen politiikkaan, Kääriäinen muistuttaa.

– 1980-luvulla keskusta teki strategisen valinnan irrottautua apupuolueen asemasta ja lähti haastamaan sosiaalidemokraatteja, siis maan ykköspuoluetta ja onnistui siinä lopulta nousten selvästi suurten puolueiden kategoriaan. Se oli tietoinen valinta, että apupuolueen roolista haluttiin eroon.

Keskustan politiikka on kuitenkin kapeutunut entisistä ajoista, Kääriäinen huomauttaa.

– Historiallinen fakta on, että keskusta on ollut moniulotteinen kansanliike. Sillä on ollut laaja harava, jolla se on haravoinut itselleen kannatusta. Nyt siitä haravasta on lähtenyt kaksi kolme piikkiä pois, hän sanoo MustReadille.

Kääriäisen mukaan keskustan tehtävä ja tarkoitus Suomessa ja maailmassa 2020-luvulla pitää nyt kirkastaa. Hän on erityisen huolissaan ”alueiden kostosta”.

Näivettyvillä alueilla äänestäjät liikkuvat erityisesti perussuomalaisiin.

– Suomessa tämä tapahtuu nimenomaan keskustan kustannuksella, toteaa Kääräinen.

– Alueiden kosto jatkuu, jos sen syitä ei pystytä poistamaan.

MustReadin keskustan tilaa ruotivaan juttuun myös haastateltu Taloustutkimuksen tutkimuspäällikkö Juho Rahkonen suhtautuu optimistisesti keskustan mahdollisuuksiin nostaa kannatusta hallituksessa.

– Ainakin 15 prosentin kannatuksen paremmalle puolelle palataan suhteellisen nopeasti, Rahkonen ennustaa.

Hän muistuttaa, että äänestäjien valtaosa on suhteellisen pienituloisia, ja siirtymällä vasemmalle keskusta voi voittaa paljon enemmän kannatusta kuin se on vaarassa menettää oikealta laidalta.