Keskusta selvittää ruotsinkielisen piirin aseman – puoluehallitus käsitteli Keski-Pohjanmaalta tullutta aloitetta piirin erottamisesta

Keskusta

Keskustan puoluehallitus päätti aloittaa jatkotoimenpiteet puolueen ruotsinkielisen piirin aseman selvittämisestä, puoluesihteeri Riikka Pirkkalainen kertoo Suomenmaalle.

Puoluehallitus käsitteli perjantaina pidetyssä kokouksessaan Keski-Pohjanmaan piirin aloitetta, jonka mukaan ruotsinkielinen piiri tulee erottaa puolueesta.

Pirkkalainen kertoo sähköpostitse, että ”aloitteessa mainitut erottamisperusteet tarkastellaan ja selvitetään puolueettomasti eli ei tiettyyn selvityksen lopputulokseen tähdäten”.

Tarkempaa aikataulua tämän selvityksen valmistumisesta ei Pirkkalaisen mukaan ole.

Keski-Pohjanmaan piirin aloitteessa todetaan, ruotsinkielinen piiri ei noudata puolueen sääntöjä eikä periaatteita ja aiheuttaa puolueelle vahinkoa kannanotoillaan, joten se tulee erottaa puolueesta.

Keski-Pohjanmaan piiri esittää myös ruotsinkielisen toiminnan organisoimista uudelleen. 

Piiri ottaa kantaa nimenomaan ruotsinkielisen piirin toimintatapoihin eikä siihen, että Paavo Väyrystä esitetään sen edustajaksi puoluehallitukseen.

Puoluehallituksen jäsenistä päättää lopullisesti keskustan puoluevaltuusto sunnuntaina.

Keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko kertoi lauantaina puoluevaltuuston yhteydessä pidetyssä tiedotustilaisuudessa viime viikon tapaamisestaan Väyrysen kanssa.

Väyrysestä tuli äskettäin ruotsinkielisen piirin puheenjohtaja.

– Meillä on pitkää yhteistä historiaa puolueessa. Tuossa keskustelussa päivitimme tilanteen, mitä viimeisen 10 vuoden aikana meille kummallekin on tapahtunut, ja keskustelu oli rakentava. Linjani on se, että puolueessa saa toimia, kaikilla on samat säännöt ja käyttäytyä pitää, Saarikko muotoili.

Pirkkalainen totesi tiedotustilaisuudessa, että puoluehallitus valitaan piirien esitysten pohjalta. Puolueen säännöissä kuitenkin todetaan, että puoluehallituksen jäsenistä vähintään 40 prosenttia pitää olla miehiä ja 40 prosenttia naisia.

Piirien esitysten perusteella sukupuolijaosta on tulossa tasainen, Pirkkalainen kertoo.

– Eli näyttää siltä, että piirien ykkösvaihtoehtoesitykset ovat tulossa varmaankin järjestövaliokunnasta suureen saaliin päätettäväksi.