Mitta tuli täyteen – Keski-Pohjanmaan keskustalaiset toivovat puolueen erottavan ruotsinkielisen piirin, mutta aloite ei kuitenkaan liity Paavo Väyryseen

Paavo Väyrynen katsoo, että ruotsinkielisen piirin toiminnassa on ollut ongelmia, mutta ne on korjattava
Keskusta

Keskustan Keski-Pohjanmaan piiri esittää ruotsinkielisen piirin erottamista puolueesta. Piiri päätti puoluehallitukselle tehtävästä aloitteesta syyskokouksessaan sunnuntaina.

– Ruotsinkielinen piiri ei toiminnassaan noudata puolueen sääntöjä eikä periaatteita ja aiheuttaa puolueelle vahinkoa kannanotoillaan, joten se tulee erottaa puolueesta ja ruotsinkielinen toiminta tulee organisoida uudelleen. Tässä työssä Keskustan Keski-Pohjanmaan piiri on mielellään mukana uutta rakentamassa, aloitteessa todetaan.

Piiri ottaa kantaa nimenomaan ruotsinkielisen piirin toimintatapoihin eikä siihen, että Paavo Väyrystä esitetään sen edustajaksi puoluehallitukseen.

– Paavo Väyrysen nimeä en kuullut sunnuntain piirikokouksessa kertaakaan mainittavan, en edes väliaikakahvien yhteydessä, Keski-Pohjanmaan piirin puheenjohtaja Timo Pärkkä kertoo Suomenmaalle.

– Tulkinta kokoussalissa oli se, että ruotsinkielinen piiri on toiminnallaan vahingoittanut keskustaa eikä ole toiminut sääntöjen mukaisesti. Jätämme päättävien puolue-elinten harkittavaksi, miten toimivat, hän lisää.

Keskustan puoluesihteeri Riikka Pirkkalainen kertoo vastaanottaneensa puoluehallitukselle osoitetun aloitteen tiistaiaamuna.

– Olemme todenneet vastuullisten kesken, että se on tullut, ja alamme katsoa mihin puoluehallitukseen se otetaan. En osaa sanoa vielä tarkemmin aikataulusta, hän toteaa.

Puoluehallitus on seuraavan kerran koolla ensi viikon perjantaina puoluevaltuustoviikonlopun alla.

Puoluevaltuusto päättää puoluehallituksen esityksen pohjalta siitä, ketkä nimetään puoluehallitukseen seuraavaksi kaksivuotiskaudeksi.

Pirkkalainenkin sanoo, että ruotsinkielisen piirin tilanne ja puoluehallituksen jäsenten nimittäminen ovat kaksi eri asiaa. Puoluehallituksella ei hänen mukaansa siksi ole paineita käsitellä Keski-Pohjanmaan piirin aloitetta ennen puoluevaltuuston kokousta.

– Nämä ovat toisistaan erilliset asiat. Aloitteessa ei millään tavalla viitattu puoluehallituksen nimittämiseen, Pirkkalainen huomauttaa.

Suomenmaa julkaisi viime viikolla laajan jutun ruotsinkielisestä piiristä, jolla on jo pitkään ollut tulehtuneet välit keskustan kanssa. Siltä lakkautettiin puoluetuki jo kolme vuotta sitten muun muassa puutteellisesta tilinpidosta johtuen, ja piirissä on muutenkin kierretty yhdistyslakia vuosien mittaan.

Toiminnanjohtaja Peter Albäckin karkea kielenkäyttö jopa puoluejohtoa kohtaan on herättänyt tyrmistystä keskustalaisten keskuudessa.

Pohjanmaalla Maalahdessa sijaitsevaan ruotsinkielisen piirin osastoon kuuluva Paavo Väyrynen ottaa itsekin kantaa siihen, että hänen nimensä on noussut esiin piirin toimintaa puivien uutisten yhteydessä.

– Pitkästä aikaa nimeni on noussut iltapäivälehtien otsikoihin ja sähköisen median kommentteihin. Niitä lukiessani ja kuunnellessani olen yrittänyt muistaa Urho Kekkosen kommentin, että poliitikolle on tärkeintä, että hänestä puhutaan – on aivan sama, mitä puhutaan, hän sanoo tiedotteessa.

Väyrysen mukaan ”on käsittämätöntä, että jotkut puolueessa ovat ryhtyneet kampanjoimaan kaksikielisen piirin lakkauttamiseksi.”

– Se perustettiin aikanaan sen vuoksi, että piireissä toiminnasta ei ollut kyetty huolehtimaan.

– On järjetöntä pyrkiä lakkauttamaan kaksikielinen piiri. Sen toiminnassa on ollut ongelmia, mutta ne on korjattava. Puoluehallituksen jäsenenä pyrin eheyttämään kaksikielistä piiriä ja tervehdyttämään suhdetta sen ja puoluetoimiston välillä, Väyrynen kirjoittaa.

Väyrynen kertoo myös pohtivansa pormestariehdokkaaksi pyrkimistä Helsingissä.

– Olen jo ilmoittanut, että harkitsen ehdokkuutta Helsingin kuntavaaleissa. Pormestariehdokkuuttakin olen valmis harkitsemaan.

– Uskon, että pormestariehdokkaana saattaisin vauhdittaa keskustan kannatuksen 4–5 valtuustopaikkaan, Väyrynen toteaa.

Hän vaikuttaa tällä hetkellä Helsingin kaupunginvaltuustossa Terve Helsinki -ryhmässään.

Kommentit (1)

  • Lukija69

    Tartun tuohon pormestariehdokkuuteen, koska Väyrynen on saanut moneen kertaan eri vaaleissa Helsingistä äänipotin, joka on Keskustalaisittain vertaansa vailla.

    Lisäksi Väyrynen on hyvin Keskustalaisesti tuonut esille, että asutuksen keskittäminen Helsinkiin ja pääkaupunkiseudulle kohottaa elinkustannuksia, huonontaa elinympäristöä ja ilman laatua, heikentää turvallisuutta, pahentaa liikenneruuhkia ja lisää meluhaittoja. Investoinnit väestönkasvua lisääviin hankkeisiin johtavat siihen, että alueella jo asuville ihmisille välttämättömien palvelujen kehittämistä laiminlyödään.

    On puolueen etu, jos Väyrynen ehdokkaaksi asetetaan. Se vaikuttaa todella positiivisesti myös valtakunnan tasolla ja auttaa torjuntavoitossa.

Voit kommentoida kirjauduttuasi palveluun. Tarvitset kirjautumiseen Suomenmaa-tunnuksen