Kela oikoo kansainvälisessä mediassa levinnyttä virheellistä tietoa perustulokokeilun päättymisestä

Perustulokokeilu

Perustulokokeilu etenee suunnitelman mukaisesti ja jatkuu vuoden 2018 loppuun, tiedottaa Kela. Tämän hetken tietojen mukaan kokeilu ei kuitenkaan jatku tai laajene sen jälkeen.

Kelan tiedote on vastaus ulkomaisissa tiedotusvälineissä viime päivinä julkaistuihin uutisiin, joiden mukaan Suomi on keskeyttämässä perustulokokeilun suunniteltua aiemmin. Tieto on Kelan mukaan virheellinen.

Perustulokokeilun tutkimusryhmän johtaja, professori Olli Kangas Kelasta sanoo, että kokeilun työllisyysvaikutuksista saadaan tuloksia vasta kokeilun päätyttyä

– Vaikutuksia ei raportoida kokeilun aikana, koska tulosten julkinen käsittely voisi vaikuttaa koe- ja verrokkihenkilöiden käyttäytymiseen. Se taas vääristäisi tutkimustuloksia.

Perustulokokeilu käynnistyi tammikuussa 2017.

Siihen osallistuvat 2 000 koehenkilöä saavat joka kuukausi 560 euron suuruisen perustulon riippumatta muista tulostaan tai esimerkiksi siitä, hakevatko he aktiivisesti töitä. Kela vastaa kokeilun toimeenpanosta.

Kokeilun tavoitteena on selvittää, miten sosiaaliturvajärjestelmän yksinkertaistaminen ja työnteon rahallisten kannustimien parantaminen vaikuttavat koehenkilöiden työllisyyteen.

Lisäksi tutkitaan kokeilun vaikutuksia koehenkilöiden hyvinvointiin ja kokemuksiin viranomaisten kanssa asioimisesta.