Kärnä tietää olevansa tunteita herättävä poliitikko, mutta tappouhkauksien uusi piirre yllätti hänetkin – "On tämä aivan hulluksi mennyt"

Politiikka

Keskustan kansanedustaja Mikko Kärnä ei yllättynyt Suomenmaan kyselystä, jonka mukaan kansanedustajien uhkailu on yleistä.

Hän pohti itse keskiviikkona ankarasti, mitä tekisi saamansa tappouhkauksen kanssa. Moni suositteli rikosilmoituksen tekemistä. Kärnä päätti kuitenkin soittaa uhkailijalle ja selvittää asiaa sitä kautta.

– Eihän tässä jouda muuta kuin käräjiä istumaan, jos joka uhkailusta ilmoittelee. Ne ovat pitkiä prosesseja, Kärnä toteaa.

Kärnä kertoo uhkailijan ärsyyntyneen Sinimustaa liikettä koskevasta sosiaalisen median julkaisusta. Kärnä kirjoitti olevansa kiinnostunut siitä, kuinka moni suomalainen on allekirjoittanut liikkeen kannattajakortin sähköisesti.

– Kiinnostaa nimittäin kamalasti montako julkinatsia ja kansallissosialistia tässä maassa on. Olen huolissani jos 5 000 löytyy, kansanedustaja totesi.

Tappouhkauksen sisältänyt palaute tuli Kärnälle Facebookin Messengerin kautta.

– Mikko Kärnä! Vielä kerran kun haukut minua tai edes vihjaat että olisin julkisnatsi tai kansallissosialisti niin tulen käymään luonasi ja silloin ei ammuta luonnon pieniä jäniksiä! Perkele sinun juttuja!

Viesti tuli palautteen antajan omalla nimellä, joten Kärnä sai helposti selville hänen puhelinnumeronsa.

Kärnä kertoo saaneensa aluksi luurin korvaan, mutta asian puimista jatkettiin viesteillä. Kärnä sai uhkausviestin lähettäjältä anteeksipyynnön viestitse. Illalla kyseiseltä henkilöltä tuli myös puhelu.

– Hän sanoi, että yt-neuvottelut ja pari kaljaa saivat hänet kilahtamaan, Kärnä kertoo.

– Puhelimen päässä oli hyvin erilainen tyyppi kuin olin viestin perusteella kuvitellut. Minä sanoin, että älä lähde tällaisten sinimustien matkaan, ei tällaisesta natsismista tule yhtään mitään. Hän vastasi, että ei pidä lähteä ja ei tule (uhkailu) toistumaan.

Kärnä hämmästelee tappouhkausta sellaisesta aiheesta, että kansallissosialismia kannattavia sanotaan natseiksi.

Sinänsä tappouhkausten saaminen ei ole Kärnän mukaan kuitenkaan poikkeuksellista.

– Niihin on jo turtunut. Joskus on uhattu perhettäkin, ne ovat kaikista hirveimpiä tilanteita.

Kärnä sanoo ilmoittavansa saamistaan uhkauksista eduskunnan turvapalvelulle.

Kärnä tietää olevansa räiskyvä poliitikko, joka herättää tunteita puolesta ja vastaan. Palautetta on aina riittänyt.

Retoriikka on hänen mielestään silti entisestään koventunut, ja uhkailuissa on myös uusi piirre.

– On tämä aivan hulluksi mennyt, kun uhkauksia laitetaan omalla naamalla ja nimellä. Ennen ne tulivat nimimerkin takaa, Kärnä toteaa.

Hän uskoo, että vihamielisellä palautteella pyritään ihmisen hiljentämiseen. Siihen Kärnä ei aio suistua.

– Aion omalla tyylilläni jatkaa. Politiikassa pitää voida sanoa asioista suoraan ja rehdisti, mutta ketään ei saa henkilökohtaisesti loukata.

– Julkisuudessa olevien ihmisten ei pidä hyssytellä tai pelätä ilmaista mielipidettään uhkausten takia, ei missään tapauksessa.

Kommentit (6)

 • Lukija67

  Välillä on hyvä uhriutua,jaksaa sitten huomenna taas sekoilla

 • Lukija21

  Olipa uhkausta kerrakseen. Samaa sarjaa kuin: ”Kyllä siinä nyrkein päälle käytiin”.

  • Lukija21

   Ei suinkaan tarkoita sitä, että moiset viestit tai käyttäytymisen hyväksyisin. Ei kuitenkaan kannata liioitella, varsinkaan silloin, kun itse on hanakka kiistanalaisia mielipiteitä laukomaan.

 • Lukija52

  Miksi kuitenkin kommentoit kriittisesti ja sitten perut,”en suinkaan tarkoita”, ja niin edelleen?
  Ei tainnut Sipilä edes nähdä videoa kun ilmoitti omasta tönäisystään, vaan kun jysähtää selkään niin olettaa nyrkin sieltä kumahtaneen!
  Ei taida siinä ensimmäisenä tulla mieleen että esim. päällä sieltä joku koputtelee hyväntahtoisesti selkään?
  Nämä Sipilän ikivihaajat yrittää joka välissä halveerata entistä pääministeriä! Tuo on vihapuhetta ja maalittamista!

  • Lukija21

   Ei todellakaan ole vihapuhetta Sipilää eikä Kärnää kohtaan. Arvostan Sipilää siitä, mitä hän sai aikaiseksi. Marin ja apupuolueensa tuhoavat koronan varjolla sen orastavan kasvun, joka Sipilän kaudella syntyi. Kärnä hakee itse itselleen hankaluksia.
   Politiikonkin pitää pysyä jonkinmoisessa totuudessa. Voi olla, että Sipilä ei tiennyt lyötiinkö vai tönittiinkö. Sekä töniminen että lyöminen ovat väärin. Hyvä mielikuvitus pitää olla, jos Kärnän saaman viestin siltä seisomalta lukisi tappouhkaukseksi. Kärnältä voisi kysäistä: ”Mitä kuuluu nuorukaiselle”? Hänen pitäisi tietää siihen vastaus. Ammattikunnan omaa huumoria tämä on.

 • Mustikka

  Sipilää mollattiin pääministeriaikana YLEn toimesta monessa muka satiiriohjelmassa . Eipä ole vastaavia näkynyt Marinista tai Ohisalosta. Miksei Ylen puolueellisuuteen ja asioiden pimittämiseen voida puuttua. Eikö esim. tämä satiiri ole puhdasta vihapuhetta ja kunnian loukkausta satiirin varjolla https://areena.yle.fi/audio/1-50701801

Voit kommentoida kirjauduttuasi palveluun. Tarvitset kirjautumiseen Suomenmaa-tunnuksen