Kansalaisaloite turpeen energiakäytön lopettamisesta etenee eduskuntaan – taustalla Suomen luonnonsuojeluliitto ja useita kansalaisjärjestöjä

Kansalaisaloite

Kansalaisaloite turpeen energiakäytön lopettamisesta sai myöhään keskiviikkona kokoon vaaditut 50  000 kannatusilmoitusta. Näin ollen aloite etenee eduskunnan käsiteltäväksi.

Kansalaisaloitteessa ehdotetaan säädettäväksi laki turpeen energiakäytön kieltämiseksi. Esityksen mukaan turpeen polttamisesta energiaksi luovuttaisiin toukokuun 2025 loppuun mennessä.

Kiellon vastaisesta turpeen käytöstä määrättäisiin seuraamusmaksu. Kiellosta olisi kuitenkin poikkeuksia sähkön ja lämmön tuotannon huoltovarmuuden turvaamiseksi.

Kansalaisaloitteessa esitettävien muutosten tarkoituksena on edistää pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallituksen tavoitetta hiilineutraalista Suomesta vuoteen 2035 mennessä ja hiilinegatiivisuudesta sen jälkeen. Tavoitteena on myös pysäyttää luonnon monimuotoisuuden köyhtyminen sekä parantaa vesistöjen tilaa.

Hallitusohjelman mukaan turpeen energiakäyttö vähintään puolitetaan vuoteen 2030 mennessä. Viime syksyn budjettiriihessä hallitus päätti kiristää turpeen verotusta ja ottaa käyttöön turpeen lattiahintamekanismin.

Kansalaisaloitteen taustalla on Suomen luonnonsuojeluliitto. Irti turpeesta -kansalaisaloitekampanjassa on mukana myös useita muita kansalaisjärjestöjä, muun muassa WWF  Suomi, Greenpeace ja Luonto-Liitto.

Suomessa on jo aiemmin säädetty laki kivihiilen energiakäytön kieltämisestä. Sen mukaan kivihiilen käyttö sähkön tai lämmön tuotannon polttoaineena on kielletty toukokuusta 2029 lähtien.

Kommentit (3)

 • Lukija67

  5000 työpaikkaa lähtee suomesta turpeen alasajaon takia mutta siitä huolimatta hallitus tukee ruandaan rakennettavaa turvevoimalaa tänä vuonna 12,5 miljoonalla eurolla ja keskusta hyvksyy tämän.
  Miten noin niinkuin äänestäjän näkökulmasta meni.

 • Lukija55

  Suomessa on pitkään käytetty 20-30 TWt vuodessa turvetta ja kestävyyden rajat on nyt saavutettu. Ruandassa käyttö aloitetaan vasta nyt ja Suomenkin periaatteiden mukaisia käyttökelpoisia turvevaroja siellä on. Miten Suomen ja Ruandan tilanteet siis vastaavat toisiaan? Vai onko Keskustan hiekkalaatikolla periaate, jonka mukaan jos mekään emme saa enää leikkiä niin ei kukaan muukaan.

 • Lukija21

  Kyllä hulluudellakin pitää rajansa olla. Käytetään tuotannossa olevat suot ja luvitetut turvevarannot hallitusti loppuun. Tehdään niistä käytön jälkeen hiilinieluja. Maanomistaja pärjää, turveyrittäjä saa aikaa sopeutua, yhteiskunta säästää, ilmasto kiittää ja vihreäkin voi hengittää hyvillä mielin.

Voit kommentoida kirjauduttuasi palveluun. Tarvitset kirjautumiseen Suomenmaa-tunnuksen